Hoe kun je respect hebben voor elkaar? In dit artikel vind je concrete voorbeelden en tips voor hoe je respect toont. Lees dus snel verder voor de respect-lessen.

Waarom zou je respect tonen?

Respect tonen is een manier om iemand je eer te bewijzen. Het is een eigenschap die iedereen blij maakt. Merk maar op wat er met je gebeurt als iemand respect toont voor jou. Als je respect toont, dwing je op jouw beurt ook weer respect af. Hoe fijn zou het zijn als we voor iedereen respect kunnen tonen? Laten we hiervoor naar de concrete lessen voor respect gaan kijken…

Les 1: Vraag de ander of je iets voor hem/haar kunt doen

Het getuigt van respect als je in dienst bent voor iemand en dat ook toont. Vraag dus iemand wat je voor die persoon kunt betekenen.

Les 2: Spreek de ander respectvol aan

De woorden waarmee je iemand aanspreekt, zeggen iets over de mate van respect die je daarmee toont.

  • Mevrouw
  • Juffrouw
  • Meneer
  • Baas / boss

Les 3: Wees beleefd

Je houdt regels (van de ander) in ere en je bent beleefd. Dit komt onder andere terug in je woordkeuze en in de toon van je stem.

Les 4: Ga zorgvuldig om met andermans bezittingen

Zorgvuldig omgaan met andermans bezittingen is een teken van respect.

Les 5: Ga zorgvuldig om met andermans tijd

Mocht je het niet weten: tijd is iemands duurste bezit, want het is eindig. Ooit raakt het op en dat geldt voor iedereen op de wereld. Daarom is te laat komen een grote fck you naar de ander toe. Het is zelfs passief-agressief, een stil verzet en een stil teken van respectloosheid. Dus: wees overal een kwartier te vroeg en zet je klokken wat vooruit.

Hierna lezen:  Vriendelijkheid Betekenis & 17 Tips! [Hoe word je aardig?]

Les 6: Eer de spullen, ruimtes en ideeën die je gebruikt

Een belangrijke regel van respect is: eer waar je gebruik van maakt. Heb je een succes geboekt, eer dan je leraren door ze te noemen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een ruimte om een presentatie te geven, eer dan de eigenaar door hem/haar even te noemen. Maak je gebruik van een idee, eer dan de bron door die te vermelden.

Les 7: Bestudeer het NLP Communicatiemodel

Nadat je het NLP Communicatiemodel hebt bestudeerd, zal je ervan bewust worden dat jouw mening één van de vele meningen is, en dat er dus meerdere meningen mogelijk zijn. We laten de ander in zijn waardigheid, en dat verdienen ze.

Les 8: Heb ook respect voor jezelf

Je respecteert ook jezelf: je komt op voor je rechten, zoals je recht op privacy.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Je kunt zeggen wat je wilt, zolang je het met respect zegt. Bijvoorbeeld: als iemand onbeschoft tegen je was geweest, zegt je met respect wat je daarover wil zeggen.

Les 9: Waardeer de ander

Je geeft anderen het gevoel dat ze gewaardeerd worden. Dat kan bijvoorbeeld door de ander te bedanken.

Les 10: Geef een compliment

Gebruik het bijbehorende artikel met inspiratie voor complimenten.

Je zit in mijn hart.

Les 11: Stap in de energie van de ander: maak rapport

Rapport maken is de kunst van het tonen van respect! Lees er alles over in het bijbehorende artikel.

Les 12: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden

Respectvol zijn betekent dat je jezelf behandelt zoals je vindt dat anderen behandeld verdienen te worden. De wereld is je spiegel (perceptie is projectie)!

Geef een knuffel en maak een diepe buiging.

Les 13: Wees de grootste fan van de ander en leer van hem/haar

Je stelt je open voor de wijze raad van anderen. Vraag ook wat de waarden van de ander zijn (‘Wat vind je belangrijk?'), en vervolgens erken je ze.

Les 14: Bemoedig de ander als de ander zichzelf niet respecteert

Zegt iemand iets twijfelends of negatiefs over zichzelf? ‘Misschien is het een beetje raar…' Dan bemoedig je de ander om zichzelf te respecteren: ‘Nee het is helemaal niet raar.'

Les 15: Geef mensen géén voorkeursbehandeling op basis van geslacht, afkomst of geslacht

Weet je wat vaak fout gaat bij feminisme en Black Lives Matter? Ze plaatsen vrouwen en donkere mensen bij voorbaat al in een slachtofferrol – als minderwaardig.

Hierna lezen:  Relativeren: Betekenis, Voorbeelden & 8 Tips Voor Relativiteit

Je bestrijdt ongelijkheid op basis van geslacht niet door meer te selecteren op basis van geslacht of andere uiterlijke kenmerken. Je bestrijdt discriminatie niet door meer te gaan discrimineren. Kies voor gelijke kansen. Selecteer op karakter en competentie.

  • Wil je vrouwen respecteren, kijk dan verder dan hun geslacht en hang je oordeel daar niet vanaf. Ik behandel vrouwen niet anders op werkgebied. Anders discrimineer ik ze. Ook tegen hen kan ik zeggen: “Ik trap niet in je bullshit. Het maakt me niet uit als ik je gevoelens raak. Het maakt me niet uit dat je huilt of dat je ongesteld bent. Dit is een professionele setting en hier behandel ik iedereen gelijk.”
  • Wil je homo's respecteren, kijk dan verder dan hun geaardheid en hang je oordeel daar niet vanaf.
  • Wil je mensen met een laag IQ respecteren, kijk dan verder dan hun intelligentie.
  • Wil je korte mensen respecteren, kijk dan niet naar hun lengte.
  • Wil je buitenlanders respecteren, kijk dan niet naar hun afkomst.
  • Wil je gehandicapten respecteren, Het getuigt van respect als je ook met gehandicapten kunt rondgeinen. Op die manier geef je ze geen ‘speciale / zielige behandeling.' Je behandelt ze juist onrespectvol door bijvoorbeeld nooit boos op ze te worden of ze nooit ergens van te beschuldigen. Zij kunnen ook gerust wat hebben. Behandel iedereen gelijkwaardig.

Les 16: Zorg goed voor het milieu

Respectvolle mensen zijn een respectvolle rentmeester van de aarde. Koester alles wat leeft.

Deze respect-lessen kwamen uit Het Grote Deugdeboek

Ik groeide op met een prachtig boek waarin alle deugden zoals respect helder en uitgebreid uitgelegd worden aan de hand van praktische voorbeelden: Het Grote Deugdenboek. Het is een prachtige aanrader en het is vooral fijn om met je kinderen iedere dag een deugd uit dit boek te behandelen.

Wat betreft dit artikel: dit waren alle tips en voorbeelden voor het tonen van respect, waardoor je automatisch ook respect zal afdwingen. Laat jouw voorbeelden en ervaringen van respect achter in de reacties.

Praktisch boek voor een respectvolle wereldvisie

Vond je dit een zinvol artikel? En wist je dat NLP een methodiek is die helemaal draait om het opbouwen van een respectvolle wereldvisie? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met waarden als respect aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Perceptie is projectie: Uitleg & leren herkennen [De wereld is je spiegel!]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: