Er zijn meer coaches dan ooit – en bovendien hebben veel coaches het lef om te stellen dat ze iemands leven kunnen verbeteren: zie daar de term ‘life coach'. Maar wat is een life coach precies en is die arrogantie misplaatst of terecht? Lees verder…

Wat is een life coach?

Ben jij al bekend met de term “Life coach”? Je kunt het begrip life coach breed opvatten. Ga maar na: het leven zelf is ook een heel breed begrip en er komt heel wat bij het leven kijken. Een life coach is, in het kort, iemand die jou helpt om doelen in het leven te realiseren. Dan niet zomaar doelen, maar zogenaamde “levensdoelen”. Dit zijn doelen die je vaak maar één keer kunt bereiken en die een grote impact hebben op rest van je leven en de kwaliteit van leven.

Hoe gaat een life coach te werk?

Een life coach zal je nooit vertellen – oftewel voorkauwen – hoe jij je leven moet leiden. Een life coach kan namelijk geen oplossing geven waar jij niet zelf op kunt komen. De taak van de life coach is met jou in gesprek te gaan, zodat de coachee (de gecoachte persoon) zelf de beste oplossing voor zijn of haar problemen kan schetsen. Een life coach is niet de persoon die jou de oplossing geeft, maar die samen met jou bepaalt waar je het meest behoefte aan hebt en die je motiveert. Dit noemen we inductieve educatie.

Vragen stellen is het allerbelangrijkst

Dat een life coach jou uitgebreid vragen stelt en ook verder vraagt als jij iets vertelt, is heel belangrijk. Meestal weet je namelijk zelf het antwoord op je problemen wel, maar durf je je daar of niet goed voor uit te spreken of heb je de bevestiging van anderen nodig dat je echt op het goede spoor zit. Een life coach is niet meer dan een broodnodig steuntje in de rug. Het voelt alsof de life coach héél veel voor je doet, maar uiteindelijk doe je toch 90% zelf.

Hierna lezen:  Tips Voor Coaches Om Een Top-Website Te Maken [Dit Werkt!]

Bewust worden van jouw doel

Life coaching heeft alles te maken met je bewust worden van wie je bent en waar je naartoe wil. Wat zijn je ambities? Wat wil je aan jezelf veranderen? De coach geeft zelfvertrouwen en laat je zien dat je heus niet alles aan jezelf hoeft te veranderen. Je bent voor 90% al compleet. Vaak zijn de veranderingen subtiel, maar net genoeg om echt een verschil te maken in het leven en je zelfvertrouwen te vergroten. Bewustwording leidt tot een meer volledig leven.

Heeft een life coach een opleiding gehad?

De meeste life coaches zijn opgeleid tot coach. Ze hebben bijvoorbeeld een thuisstudie gevolgd, zoals de cursus “Life Coach”. Deze duurt – bij verschillende onderwijsinstellingen – gemiddeld 9 maanden. Er bestaat niet zoiets als een échte opleiding tot ‘coach’. Meestal is een coach iemand die gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied en er later zijn of haar werk van heeft gemaakt anderen te begeleiden. Een life coach moet goed met mensen zijn.

De beste life coaches hebben geen opleiding tot ‘coach' gehad, maar kennen zelf de klappen van de zweep en hebben zelf grootse successen geboekt.

Drie kernvragen bij life coaching

Bij life coaching draait het altijd om drie verschillende kernvragen:

  • Wie ben ik precies?
  • Wat kan ik precies?
  • En wat wil ik precies bereiken (hoe kan ik groeien)?

Deze vragen komen terug in het outcome-model, een veelgebruikt model door life coaches.

Wanneer kun je een life coach gebruiken?

De meeste coaches helpen jou om je op professioneel vlak te ontwikkelen. De investering in een coach moet zich namelijk meetbaar uit kunnen betalen. Bij een life coach ligt dat iets anders. De life coach helpt je namelijk vooral ook op persoonlijk vlak te groeien. Dit maakt het een stukje moeilijker om de kosten hiervan te kunnen verantwoorden bij je werkgever, als je wilt dat je baas hiervoor betaalt.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Je kunt een life coach inschakelen als je je wat verdwaald voelt in de wereld, of het idee hebt dat je de grip op je leven aan het kwijtraken bent. Twee paar ogen zien meer dan één paar. Vroeg of laat hebben we allemaal een steuntje in de rug nodig, hoe dapper we ook mogen zijn.

Stressvolle maatschappij

De westerse maatschappij kan erg stressvol zijn en dat is zonde. Want het is voor ons hoofd en ons lichaam o, zo belangrijk dat we zo nu en dan rust pakken. Ontspanning is echt een eerste levensbehoefte, maar in de westerse – op prestaties gerichte – maatschappij wordt dat nogal eens vergeten. Veel mensen krijgen het idee dat ze heel veel tegelijk moeten en geen tijd overhouden voor wat ze echt belangrijk vinden. Ze hebben geen controle over hun leven.

Hierna lezen:  Alle coaching stijlen die er zijn [lijst] [met uitleg]

Wat leer je tijdens een life coach opleiding?

Bij een life coachopleiding staan persoonlijke groei en ontwikkeling voorop. Dat is bij elke coachopleiding belangrijk. Opleidingen tot life coach zullen qua inhoud, tijd en kosten sterk uiteenlopen. Het grootste deel van de opleidingen en cursussen is op hbo-niveau. Soms is bepaalde voorkennis nodig. In sommige opleidingen wordt dieper ingegaan op de lessen van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Ook hier kan bepaalde voorkennis voor nodig zijn.

Hoe helpt een life coach je verder?

Een life coach helpt je met vragen als wie je bent, wat je krachten zijn en waar je ambities liggen. Ook kan een life coach helpen zinnige invulling aan je leven te geven door te kijken naar je normen en waarden. Jij wordt gestimuleerd het beste uit jezelf te halen, aan de hand van je talenten. Ook word je uitgedaagd je mindere kanten te ontwikkelen. Een life coach kijkt niet alleen in het nu maar ook in de toekomst: waar wil jij over vijf of tien jaar staan?

Het begrip “Ikigai” is een ander veelgebruikt model door life coaches

Ikigai is een Japans begrip dat staat voor zingeving in het leven. Ikigai is de toestand waarin die zingeving het grootste is. Dit bevindt zich op het snijvlak van je eigen passies, je eigen talenten, je beroep en waar de wereld behoefte aan heeft. Kortom: bereik je ikigai, dan haal je het beste uit jezelf naar boven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld in het algemeen.

Wanneer juist géén life coach

Er zijn ook situaties te bedenken waarin het inschakelen van een life coach juist niet de beste optie is. Een life coach schakel je eigenlijk alleen in als je in mentaal stabiel vaarwater zit. Met andere woorden: ervaar je heel veel instabiliteit in je leven (je hebt bijvoorbeeld last van grote stemmingswisselingen of depressie), dan is het wellicht beter om therapie te nemen: raadpleeg de huisarts. Soms kan een medische behandeling ook meer wonderen verrichten dan een life coach.

Life Coach: een YouTube videouitleg

Wie kan er nu beter uitleggen wat een life coach is dan een life coach zelf? In deze video legt Kirsten Johnson uit over haar beroep:

Op jouw succes!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Coach-Praktijk Opzetten: 22 Tips Om Te Starten, Promoten & Verdienen

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: