Hoeveel verdient een (life) coach? Feiten en cijfers

Een life coach is iemand die anderen coacht het beste uit hun leven te halen. Ben jij echt benieuwd naar dit beroep en wil je weten hoeveel het je gemiddeld op kan leveren? In dit artikel bespreken we wat een life coach gemiddeld verdient en waar we die cijfers op baseren.

Het salaris vs de freelance-omzet van life coaches

Je krijgt verderop in dit artikel de feiten en cijfers voor een baan als life coach. Je kunt er echter ook voor kiezen om als freelancer life coach te worden. In dat geval kan jouw salaris vele malen hoger liggen. Als je bijvoorbeeld ervoor kies om enkel bekende Nederlanders, ondernemers en bekender sporters als cliënt te nemen, kun je jouw tarief dusdanig hoog leggen dat je zelf binnen enkele jaren miljonair kunt worden.

Freelancen als coach is echter niet voor iedereen weggelegd, dus lees hieronder zéker ook de cijfers over life coaching als baan. Bijna ieder mkb-bedrijf van 20 of meer medewerkers is er namelijk bij gebaat om een life coach aan te nemen die altijd beschikbaar is voor alle medewerkers. Bij ieder Nederlands bedrijf is er dus wel een open sollicitatie mogelijk als life coach. Hierover bestaan ook de nodige cijfers, zodat je kunt zien wat er te verdienen valt als life coach. Lees hieronder verder…

Life coach worden

Er verschijnen steeds meer (online) opleidingen tot het worden van life coach. Soms gaat het om echte opleidingen van meerdere jaren en soms om korte cursussen van enkele dagen. Je zult zien dat de meeste opleidingen en cursussen op Hbo-niveau worden aangeboden. Soms is het noodzakelijk dat je de juiste vooropleiding hebt gedaan, voor je de life coach opleiding kunt volgen.

Per se een opleiding nodig?

Life coach is geen beschermd beroep. Dat betekent dat je er niet per se een opleiding voor hoeft te volgen. Als jij resultaat kunt boeken zonder opleiding, bijvoorbeeld op basis van je levenskennis en goede contact met mensen, kun je ook je brood verdienen als life coach.

Hierna lezen:  Definitie van coaching: wat is coachen? [Uitleg]

Waar kom je als life coach te werken?

Als life coach is het ook heel goed mogelijk dat je bij een instantie komt te werken die life coaches uitzenden. Sommige life coaches zijn bij publieke organisaties actief en helpen bijvoorbeeld mensen met psychische stoornissen. Behalve een (officiële) therapeut kunnen deze mensen ook een life coach behoefte hebben voor ernaast. Er zijn ook praktijken van personal coaches, waar meerdere (life) coaches samen werken onder één dak. Samen sta je sterk.

Het inkomen van een life coach

Het inkomen van een life coach zal van een aantal zaken afhankelijk zijn:

  • Of je in loondienst of als ZZP-er werkt; de kans is groot dat je als life coach als ondernemer aan de slag zult gaan
  • Hoeveel cliënten je hebt (als ZZP-er)
  • Hoe beter je reputatie, hoe makkelijker je cliënten zult vinden en hoe meer cliënten je zult aantrekken
  • Je ervaring: meer ervaren coaches kunnen meestal een hoger tarief vragen
  • Hoe groter je netwerk is, hoe makkelijker je nieuwe cliënten zult aantrekken.

Inkomensplaatje Glassdoor.nl

Op Glassdoor.nl kunnen professionals delen hoeveel ze precies verdienen. Er ontstaat dan een gemiddeld inkomen per beroep op basis van de bekende cijfers. Helaas zijn de cijfers voor Life Coach nog wat beperkt. Er zijn bij Glassdoor namelijk maar drie salarissen bekend. Het gemiddelde inkomen van deze life coaches is behoorlijk: op moment van schrijven 3.631 euro.

Wat zegt Indeed.nl?

Indeed.nl verzamelt net als Glassdoor.nl cijfers van professionals door heel Nederland. In de categorie “Lifestyle Coach” zijn bij Indeed.nl op moment van schrijven 80 salarissen bekend (de pagina was voor het laatst bijgewerkt op 17 februari 2022. Het gemiddelde uur salaris op basis van deze cijfers, is 13,67 euro per uur, wat neerkomt op gemiddeld 2.825 uur per maand. Minder dan bij Glassdoor.nl, maar nog steeds een prima cijfer voor de lifestyle coach.

Totaal jaarsalaris

Op basis van de cijfers bij Indeed.nl is berekend dat de Lifestyle coach gemiddeld 39.894 euro per jaar verdient. Dit gemiddelde basissalaris is bepaald op basis van gegevens van zowel mannen als vrouwen. Ook dit cijfer is voor het laatst bijgewerkt op 17 februari 2022.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

En wat zegt Werkzoeken.nl?

Op Werkzoeken.nl was het niet mogelijk te filteren op de categorie “life coach”. Vandaar dat we hier kijken naar de gemiddelde salarissen van de categorie “coach” in het algemeen. Hier zijn gelukkig heel wat cijfers over bekend: maar liefst 5.302 verschillende salarissen, voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2022. Het gemiddelde salaris ligt hier op 3.605 euro per maand bruto.

Hierna lezen:  Hoe hypnotiseer je iemand? Alles wat je moet weten [Hypnose Leren]

Gemiddeld salaris per opleidingsniveau

Werkzoeken.nl maakt ook onderscheid tussen verschillende opleidingsniveaus:

  • Voor coaches met een universitair opleidingsniveau geldt een gemiddeld maandsalaris van 4.000 euro bruto
  • Voor HBO is dit 3.645 euro
  • Voor MBO 3.365 euro
  • En voor LBO 2.195 euro.

Longevity coach bij Nationaleberoepengids.nl

Op Nationaleberoepengids.nl vind je informatie over de Longevity coach. Dit is een coach die gespecialiseerd is op het gebied van beweging, voeding en lifestyle. Het doel van deze coach is andere mensen een langdurig vitaal en gezond leven geven. Het bruto jaarsalaris voor de Longevity coach is hier gemiddeld zo’n 40.000-50.000 euro. Het maandinkomen is minimaal 2.000 euro en maximaal zo’n 4.000 euro. Gemiddeld verdient de Longevity coach zo’n 3.000 euro.

Volgens Worldscholarshipforum.com

Op Worldscholarshipforum is te lezen dat het gemiddelde life coach salaris (volgens PayScale) in Amerika 46.678 dollar is. Dat houdt in dat de laagste inkomens rond de 28.000 dollar verdienen en de allerhoogste inkomens rond de 92.000. Er zit dus aardig wat verschil in. Als een coach gecertificeerd is, kan hij of zij een hoger tarief vragen dan wanneer dit niet zo is.

Wat een Life coach verdient: een YouTube toelichting

In onderstaande video krijg je enkele tips over hoe je als Life coach een stabiel inkomen kunt verdienen:

Inkomsten life coach: bronnen

Tot slot een geheim: je kunt best wel vet verdienen met coaching

Zoals Simone Levie het zegt: je kunt vet gaan verdienen… jawel… met coaching. Simone Levie is het levende bewijs hiervan, evenals haar cliënten die hetzelfde bereikt hebben. Ze biedt bijvoorbeeld de Golden Circle aan, waarin ze je via groepscoaching hetzelfde leert te bereiken. Een absolute aanrader als je intensief begeleid wilt worden op jouw pad naar een goede coachingbusiness, mét goed betalende klanten.

Op jouw succes!