Hoe kunnen we beter leren om keuzes te maken in het leven? Bijvoorbeeld over onze carrière of over het algemeen? Herken je dat je vaak niet kunt beslissen en geen knopen kunt doorhakken? Niet kunnen beslissen en keuzestress is een interessant psychologisch fenomeen. In dit artikel over keuzes maken krijg je tips om besluiteloosheid aan te pakken.

Waarom deze tips over keuzes maken?

Als je veel te lang gaat doen over beslissen, kost dat tijd en energie. Je wordt onnodig moe, je houdt anderen onnodig op en er is minder ruimte voor actie en leuke dingen. Kortom: kun je snel beslissen, dan word je gelukkiger en succesvoller.

Succesvolle mensen beslissen snel en blijven bij hun besluit.

Als je niet snel beslissingen kunt maken, word je het slachtoffer van analysis paralysis. Je wordt verlamd en verzwakt door alle energie die in het beslissingsproces gaat zitten.

Hoe je die besluiteloosheid voorkomt? Laten we naar de tips gaan…

Tip 1 – Maak iedere beslissing binnen 30 seconden

keuzes-maken-in-restaurant

Houd als regel voor jezelf aan dat je voortaan iedere beslissing in je leven binnen 30 seconden maakt. Ben je bijvoorbeeld in een restaurant, bepaal dan altijd binnen 30 seconden wat je gaat eten. Doe dit met alles in je leven en er komt opeens een heleboel energie vrij.

Tip 2 – Gebruik de vijf-seconden-regel van Mel Robbins

Wil je beslissingen maken, ga dan niet eindeloos met jezelf onderhandelen. Stel dat je in de ochtend sneller uit bed wilt komen. Je kunt jezelf een hele tijd mentale peptalks geven, maar dat is nergens voor nodig. Veel beter is om jezelf gewoon uit bed te lanceren als een raket.

Mentale peptalks < jezelf lanceren

Hoe gaat deze techniek? Tel van vijf naar een. Bij een schiet je gewoon in de actie. Beslissing gemaakt!

Wat als ik zo snel zou handelen dat mijn voeten de grond raken vóórdat mijn brein kan gaan saboteren en aan zelftwijfel kan doen?

Tip 3 – Keuzes maken in het leven? Zie beslissingen maken niet als iets ingewikkelds

beslissingen-nemen

Maak het niet ingewikkeld. Het leven is eenvoudig maar wij maken het onnodig ingewikkeld door ons bezig te houden met beslissingen… Doorzie dit, keer terug naar de eenvoud en leef zonder de ballast van beslissingen.

Hierna lezen:  Escapisme Aanpakken & Oplossen: 6 Drastische Adviezen & 4 Tips

Tip 4 – Moeite met beslissingen maken? Neem de beslissing pas als je je goed voelt

Voel je je slecht, dan maak je slechte beslissingen. Zorg dus eerst even goed voor jezelf en rust even uit. Daarna kun je met een fris verstand veel beter beslissingen maken.

Tip 5 – Besluiteloos? Maak eenvoudig beslissingen dankzij je intuïtie

Gebruik ook je intuïtie voor beslissingen. Sterker nog, dan is er niet eens sprake meer van een beslissing. Dan weet je gewoon wat je moet doen, wat je moet kiezen of welke richting je op moet gaan.

Voel simpelweg naar welke richting je neigt of wat voor keuze er natuurlijk ontstaat en volg die richting. Je weet dat je allerlei dingen gaat missen van alle andere keuzes die je niet hebt genomen – maar je weet tegelijk dat de keuze die je wel hebt gemaakt, de juiste is.

Tip 6 – Gebruik deze NLP-techniek om goede beslissingen te maken

Sta je voor een beslissing, maar heb je moeite met beslissen? Voer dan onderstaand visualisatie-techniek eens uit, die we de mapping across noemen:

  1. Denk aan een moment in je leven waarin je een goede beslissing nam. Maak er een plaatje bij.
  2. Nu kun je allerlei zogenaamde submodaliteiten van dit plaatje gaan opmerken. Om het echter eenvoudig te houden, gebruiken we de één submodaliteit die vaak het meest krachtig is: locatie. Dus merk maar op wat de locatie van dit plaatje is. Zie je het links van je? Boven je? Rechts van je? Ver weg? Dicht bij?
  3. Doe hetzelfde met een moment in je leven waarin je een slechte beslissing nam. Wat is de locatie van dit plaatje?
  4. Zie je de verschillen tussen de slechte en goede beslissing? Met name: de locatie van de plaatjes?
  5. Denk nu aan de nieuwe beslissing die je binnenkort moet gaan nemen. Neem nu alvast een beslissing en maak een plaatje van die beslissing.
  6. Wat is de locatie van dit plaatje? Waar verschijnt dit plaatje direct? Verscheen het op dezelfde locatie als de slechte beslissing of op dezelfde locatie als de goede beslissing? Pas je beslissing net zo lang aan totdat hij op de locatie van de goede beslissing komt en voer vervolgens de beslissing uit.

Tip 7 – Ontwikkel jouw eigenschap van besluitvaardigheid

snel-kiezen-keuzes-maken

Besluitvaardigheid is niet voor niets een belangrijke kernkwaliteit in het professionele leven. Hier lees je hoe je jouw besluitvaardigheid kunt ontwikkelen.

Een echte beslissing wordt afgemeten aan het feit dat je een nieuwe actie hebt ondernomen. Als er geen actie is, heb je nog niet echt besloten.
– Tony Robbins

Tip 8 – Niet kunnen kiezen? Gebruik de ‘keuze maken-machine/-spel'

Ga naar de website van Wheel Decide om een rad van fortuin te maken. Vul de taartpunten in, draai een keer aan het rad en binnen enkele seconden is je keuze gemaakt.

Hierna lezen:  29 Tips: Slechte Gewoontes Veranderen, Afleren & Doorbreken [HowTo]

Tip 9 – Beslissen wat je wilt in je leven? Stel jezelf goede vragen

Kun je maar niet beslissen wat je wilt in je leven omdat het allemaal zo onduidelijk voor je is? Dan komt dat omdat je jezelf onduidelijke vragen stelt. Stel dus goede vragen zodat je makkelijker een keuze kunt maken.

  • Wat is jouw missie: wat vind je écht de moeite waard?
  • Vraag jezelf wat jouw ‘Ikigai' is. Vul een Ikigai-schema in.
  • Vraag jezelf wat jij wilt. Wat passioneert mij? Wat maakt mij blij? Waar ben je obsessief over?

Meer begeleiding bij dit soort vragen? Lees dan het artikel over de wet van aantrekking.

Tip 10 – Voel je regelmatig besluiteloosheid? Lees dit boek over keuzes maken

Er bestaat een rigoureuze techniek die hard afrekent met mensen die continu besluiteloosheid ervaren. De techniek heet de vijf-seconden-regel. Mel Robbins is de auteur van de vijf-seconden-regel. Het een simpele techniek die op een duidelijke manier toegelicht wordt in haar boek.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: