Keuzes maken in het leven & leren beslissingen nemen [8 tips]

Hoe kunnen we beter leren om keuzes te maken? Bijvoorbeeld over onze carrière of over het algemeen? Herken je dat je vaak niet kunt beslissen en geen knopen kunt doorhakken? Niet kunnen beslissen en keuzestress is een interessant psychologisch fenomeen. In dit artikel over keuzes maken krijg je tips om dit aan te pakken.

Waarom deze tips over keuzes maken?

Als je veel te lang gaat doen over beslissen, kost dat tijd en energie. Je wordt onnodig moe, je houdt anderen onnodig op en er is minder ruimte voor actie en leuke dingen. Kortom: kun je snel beslissen, dan word je gelukkiger en succesvoller.

Succesvolle mensen beslissen snel en blijven bij hun besluit.

Tip 1 – Maak iedere beslissing binnen 30 seconden

keuzes-maken-in-restaurant

Houd als regel voor jezelf aan dat je voortaan iedere beslissing in je leven binnen 30 seconden maakt. Ben je bijvoorbeeld in een restaurant, bepaal dan altijd binnen 30 seconden wat je gaat eten. Doe dit met alles in je leven en er komt opeens een heleboel energie vrij.

Tip 2 – Gebruik de vijf-seconden-regel van Mel Robbins (link ook vanuit gewoontes veranderen)

Wil je beslissingen maken, ga dan niet eindeloos met jezelf onderhandelen. Stel dat je in de ochtend sneller uit bed wilt komen. Je kunt jezelf een hele tijd mentale peptalks geven, maar dat is nergens voor nodig. Veel beter is om jezelf gewoon uit bed te lanceren als een raket.

Mentale peptalks < jezelf lanceren

Hoe gaat deze techniek? Tel van vijf naar een. Bij een schiet je gewoon in de actie. Beslissing gemaakt!

Wat als ik zo snel zou handelen dat mijn voeten de grond raken vóórdat mijn brein kan gaan saboteren en aan zelftwijfel kan doen?

Tip 3 – Zie beslissingen maken niet als iets ingewikkelds

beslissingen-nemen

Maak het niet ingewikkeld. Het leven is eenvoudig maar wij maken het onnodig ingewikkeld door ons bezig te houden met beslissingen… Doorzie dit, keer terug naar de eenvoud en leef zonder de ballast van beslissingen.

Tip 4 – Maak eenvoudig beslissingen dankzij je intuïtie

Gebruik ook je intuïtie voor beslissingen. Sterker nog, dan is er niet eens sprake meer van een beslissing. Dan weet je gewoon wat je moet doen, wat je moet kiezen of welke richting je op moet gaan.

Lees ook:  Kaizen Methode: Betekenis & Hoe Dit Model Toepassen?

Voel simpelweg naar welke richting je neigt of wat voor keuze er natuurlijk ontstaat en volg die richting. Je weet dat je allerlei dingen gaat missen van alle andere keuzes die je niet hebt genomen – maar je weet tegelijk dat de keuze die je wel hebt gemaakt, de juiste is.

Tip 5 – Ontwikkel jouw eigenschap van besluitvaardigheid

snel-kiezen-keuzes-maken

Besluitvaardigheid is niet voor niets een belangrijke kernkwaliteit in het professionele leven. Hier lees je hoe je jouw besluitvaardigheid kunt ontwikkelen.

Tip 6 – Keuze maken-machine/-spel

Ga naar de website van Wheel Decide om een rad van fortuin te maken. Vul de taartpunten in, draai een keer aan het rad en binnen enkele seconden is je keuze gemaakt.

Tip 7 – Beslissen wat je wilt in je leven? Stel jezelf goede vragen

Kun je maar niet beslissen wat je wilt in je leven omdat het allemaal zo onduidelijk voor je is? Dan komt dat omdat je jezelf onduidelijke vragen stelt. Stel dus goede vragen zodat je makkelijker een keuze kunt maken.

  • Wat is jouw missie: wat vind je écht de moeite waard?
  • Vraag jezelf wat jouw ‘Ikigai’ is. Vul een Ikigai-schema in.
  • Vraag jezelf wat jij wilt. Wat passioneert mij? Wat maakt mij blij? Waar ben je obsessief over?

Meer begeleiding bij dit soort vragen? Lees dan het artikel over de wet van aantrekking.

Tip 8 – Lees dit boek over keuzes maken

Mel Robbins is de auteur van de vijf-seconden-regel. Het een simpele techniek die op een duidelijke manier toegelicht wordt in haar boek.

Op jouw succes!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!