Hoe kun je meer jezelf zijn? Dit is het grootste cliché dat er is, maar het blijft heel belangrijk om echt jezelf te kunnen zijn. Hoe je dat bereikt, lees je in dit artikel. Lees verder…

De beste tips om jezelf te zijn

Jezelf zijn: dat klinkt heel makkelijk, maar stiekem is het makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom gaan we je helpen met een hele batterij aan tips om jezelf te kunnen zijn. Het is in de zakenwereld helemaal niet gebruikelijk dat je je ‘masker’ afzet en je ware gezicht laat zien. Maar waarom eigenlijk niet? Tijd voor verandering: tijd dat je ook op je werk jezelf kunt zijn.

De #1 tip om jezelf te zijn: Wees geen pleaser meer

De allerbeste manier om meer jezelf te zijn, is door te stoppen met anderen te pleasen. Dat betekent het volgende:

  • Ga voor wat jij zelf wilt.
  • Uit eerlijk wat jij zelf wilt.
  • Uit direct en eerlijk wat jij voelt.
  • Zeg vaker nee tegen anderen.

Voelt dat al lekker? Mooi zo! Hier vind je nog veel meer tips om te stoppen met pleasen.

De #2 tip om jezelf te zijn: Geef geen f*ck

Deze tip is super belangrijk: beheers de edele kunst van geen f*ck geven om eindelijk jezelf te zijn. Wat dit betekent? Simpel: weet wat jij zelf super belangrijk vind. Nu ga je automatisch minder f*cks geven om al het andere. Dit brengt je dichter bij jezelf. Een volledige uitleg over dit principe lees je in deze samenvatting van De Edele Kunst Van Not Giving A F*ck.

De #3 tip om jezelf te zijn: Kruip uit je schulp en vernietig je angst

Een van de grootste redenen waarom mensen zichzelf niet kunnen zijn, is omdat dat eng is. Ze zijn er bang voor. Dus: reken af met die angst om jezelf te zijn. Angsten hebben is overigens heel gewoon: iedereen heeft angst, zelfs de personen die echte koele kikkers lijken. Sommige mensen zijn bang om hun hart te luchten, andere mensen zijn bang voor afwijzing. Er zijn mensen die bang zijn dat ze dom overkomen en mensen die bang zijn dat ze nooit iemand zullen vinden die hun écht begrijpt. Iemand die een echte avonturier is, is juist weer bang om te settelen: om op één plek te zijn en één identiteit te hebben. Angst is overal.

Hierna lezen:  Zelfliefde & Zelfacceptatie vergroten? 26 tips om van jezelf te houden!

De #4 tip om jezelf te zijn: Luister naar je emoties en uit ze keihard

Hoe word je echt lekker jezelf? Door alles wat je voelt, gewoon te uiten. Gewoon helemaal voelen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel met complete how-to. Het is belangrijk dat je naar je emoties luistert, niet alleen naar je verstand. Iedereen heeft emoties, ook al kan niet iedereen ze evengoed uitdrukken. Het uiten van (te veel) emotie wordt soms gezien als ongemakkelijk of zelfs beschamend, maar dat zou het niet hoeven zijn. Je emoties verzwijgen lijkt misschien beter om ‘erbij te horen’, maar uiteindelijk vergeet je dan wie je bent. De mensen die écht van je houden, houden sowieso van je om wie je bent.

Emoties worden gezien als zwakte

Wie zich emotioneel toont, stelt zich kwetsbaar op. Kwetsbaarheid wordt vaak verward met een teken van zwakte, maar dat is zeker niet het geval. Het is zwak om jezelf te ontkennen en niet uit te komen voor wie je echt bent: wees liever gehaat om wie je bent, dan geliefd om wie je niet bent. Het heeft geen enkele zin een masker op te werpen – dat is niet wie jij bent.

Communiceren met emoties

Zeker op de werkvloer wordt niet vaak gecommuniceerd met emoties: alles draait om feiten en om prestige, terwijl de emoties worden verzwegen. Vaak worden er grappen gemaakt als iemand te sterke emoties heeft. Hoewel je je emoties zo nu en dan best mag beteugelen, is het van groot belang dat je ze bespreekbaar maakt (maar natuurlijk wel alleen met mensen die je vertrouwt). Je emoties delen met vreemden, jan en alleman, is ook niet verstandig.

Wees nieuwsgierig naar je eigen emoties

De huidige generatie wordt steeds nieuwsgieriger naar de eigen gevoelens en kan er ook steeds beter mee omgaan. Emotioneel zijn maakt je nog geen ‘huilbaby’: er over praten met mensen die je vertrouwt is erg belangrijk en voorkomt dat je (onbewust) met diepe angsten blijft zitten.

Nog 8 goede tips om jezelf te zijn

zo ben je jezelf

Hieronder volgt nog een aantal handige en praktische tips die jou gaan helpen jezelf te zijn. Het is beter om authentiek te zijn, dan om jezelf te verstoppen. Alleen iemand die bang is, verstopt zich namelijk. Wist je dat personen zonder masker stiekem erg bewonderd worden? Juist omdat ze zo zeldzaam zijn. Zo iemand is zelfverzekerd en heeft van niemand goedkeuring nodig.

Tip 1: durf in het moment te leven

In je hoofd leven heeft zo zijn voordelen, maar het is ook belangrijk om van het moment te genieten. Dichtbij jezelf blijven doe je door je aandacht te vestigen op je zintuigen. Je kunt bijvoorbeeld meditatieoefeningen doen (deze zijn vaak makkelijker dan je denkt), of je juist focussen op zaken als de opkomende zon, de wind of de mensen om je heen. Geniet van elk moment!

Hierna lezen:  Alles Over Pleasen & 18 Tips Om Pleasen Af Te Leren [Confronterend]

Tip 2: ontdek wat je écht wil

Het is best moeilijk om te weten te komen wat je echt wil. Om dit te ontdekken, moet je zo nu en dan buiten je schulp treden en nieuwe dingen uitproberen. Dan pas weet je wat je fijn, leuk of prettig vindt en wat niet. Probeer je nooit nieuwe dingen, dan zal je in cirkels blijven rondlopen.

Tip 3: accepteer jezelf zoals je bent

Het klinkt misschien cliché, maar toch is het iets dat lang niet iedereen kan: jezelf accepteren zoals je bent. Je kunt jezelf wel willen veranderen (ambitie is goed voor je), maar niemand kan het onmogelijke bereiken. Geen enkel mens is ooit perfect. Heb vrede met wat je niet kunt veranderen. Dan pas zal je echt met volle teugen van het leven kunnen genieten en niet eerder.

Tip 4: wees eerlijk naar jezelf

Ben jij in staat om eerlijk te zijn voor jezelf? Durf je het toe te geven als je ergens bang voor bent? Of als je iets moeilijk vindt? Als je leert accepteren wat je wel en niet makkelijk doet, kun je ook actief proberen je grenzen te verlegen en beter te worden in wat je moeilijk vindt. Nieuwe dingen doen, of dingen doen die je moeilijk vindt, is spannend, maar het loont wel.

Tip 5: druk jezelf uit

Het is belangrijk dat je het durft toe te geven als je iets niet fijn vindt. ‘Nee’ zeggen is voor veel mensen erg lastig, maar het is ook erg belangrijk om je grenzen aan te geven. Vaak vinden mensen het alleen maar fijn als je ‘nee’ kunt zeggen en op tijd je grenzen aangeeft.

Tip 6: wees dankbaar

Dankbaar zijn is heel belangrijk in het leven. Je dankbaar voelen is bovendien erg prettig. Er is (bijna) altijd genoeg in het leven waar je blij mee kunt zijn, al zijn er vast ook dingen die minder prettig zijn. Je bepaalt zelf waar je de nadruk op legt: ben je een pessimist of een optimist?

Tip 7: vergeet de norm!

Ben jij anders dan anderen? Nou en: dat maakt niet uit hoor. De uitspraak ‘zo moet het’ of ‘zo hoort het’ kun je af en toe best met een korreltje zout nemen. Buiten de lijntjes kleuren mag, als je er maar niemand pijn mee doet. Zolang je bedoelingen goed zijn, is een hoop mogelijk. Doen wat je zelf wil, is niet hetzelfde als de aandacht op je willen vestigen. Het maakt uiteindelijk niet uit wat anderen over je denken, dus ook niet of ze aandacht aan je besteden. De norm is heel slecht!

Hierna lezen:  Bang wat anderen van je vinden & denken? 14 tips die direct werken!

Tip 8: niet oordelen

Zorg dat je anderen niet te snel veroordeelt. Oordelen mag af en toe best (bijvoorbeeld als iemand iets doet dat echt niet door de beugel kan), maar iets veroordelen omdat het ‘raar’ is, is onverstandig. Iets ‘raar’ noemen is eigenlijk alleen maar aangeven dat je het niet begrijpt.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: