Wat zijn de signalen dat een man je leuk vindt? Voor veel vrouwen is dit makkelijk te herkennen, maar soms heb je te maken met een verlegen of onzekere man die verliefd is. Hoe kun je dus makkelijk ontdekken dat een man verliefd op je is? Wat zijn de kernmerken van een verliefde man? Waarom doen sommige mannen afstandelijk als ze verliefd zijn? Lees verder zodat je precies weet hoe je het verliefde gedrag van mannen kunt herkennen…

Verliefdheid herkennen bij een man: niet altijd even makkelijk…

signalen van verliefde mannen

Verliefdheid is niet het eerste onderwerp waar mannen graag over praten, en ook in de praktijk kan het lastig zijn om verliefd gedrag bij een man te herkennen. Jammer, want jij hebt wel gevoelens voor de man in kwestie, maar je wilt het liefst geen risico nemen om afgewezen te worden.

Is hij nou verliefd op je, of is het alleen maar voorzichtig ‘leuk vinden’? Mannen zijn, zoals je al weet, vaak geen kei in het tonen van gevoelens – of het oppikken van hints, maar dat is weer een ander verhaal – ook wanneer het over andere dingen dan verliefdheid gaat.

Toch zijn er wel degelijk signalen en lichaamstaal te onderscheiden, waaruit blijkt dat mannen verliefd zijn. Hoewel ze soms subtiel zijn, kan het herkennen van de signalen je helpen om tóch de stap te zetten.

De belangrijkste signalen van een verliefde man

Wat is het gedrag van een verliefde man? Dit zijn de zaken waar je op kunt letten:

 • Hij vraagt naar de toekomst.
  Hij toont interesse in je aspiraties en toekomstdromen. Wanneer (potentiële) partners elkaar pushen om die vragen te beantwoorden, toont dat een bepaald niveau van interesse en intimiteit. Hij is waarschijnlijk serieus genoeg over je dat hij zeker wil weten dat jullie echt compatibel zijn.
 • Hij gaat voor jou uit zijn comfortzone.
  Misschien gaat hij wel mee naar zijn eerste ligconcert voor jou, of merk je dat hij extra gul is sinds die keer dat je hem lief vond voor het doneren van geld aan je favoriete goede doel.
 • Jij bent al verliefd op hem.
  Gelukkig maar, dames: Je hebt minder kans om een onbeantwoorde liefde te ervaren als je zelf verliefd bent. Uit een Spaans onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Psychology and Psychological Therapy, bleek zelfs dat verliefde vrouwen meer kans hadden om terug geliefd te worden dan verliefde mannen. De onderzoekers brachten een paar theorieën naar voren – misschien zijn vrouwen kieskeuriger over van wie ze zeggen dat ze houden, of misschien zijn mannen eerder geneigd te zeggen dat ze “verliefd” zijn, zelfs als de andere persoon dat niet terug voelt.
 • Hij staart in je ogen.
  Wanneer oogcontact vanzelf gaat en zelfs makkelijk intens aangehouden wordt, weet je dat er een sterke connectie kan ontstaan. In een onderzoek in Psychological Science ontdekten onderzoekers dat wanneer een persoon de aantrekkingskracht van romantische liefde voelt, zijn ogen naar het gezicht van de andere persoon worden getrokken.
 • Hij is attent en zet jou vaak op de eerste plaats.
  Is het je opgevallen dat hij jou altijd de plek laat kiezen waar je gaat eten, of aanbiedt om voor jou iets te doen? Die kleine, onbaatzuchtige daden zijn tekenen dat een man verliefd wordt en alles voor je zou doen.
 • Hij is de laatste tijd optimistischer.
  Uit een Duits onderzoek onder 245 koppels bleek dat een gelukkige, stabiele relatie jongvolwassenen hielp hun negatieve neigingen te verminderen en niet langer de slechtst mogelijke conclusies te trekken. Als je partner de laatste tijd het glas als halfvol ziet, voelt hij zich waarschijnlijk comfortabel en vol vertrouwen in een toekomst met jou.
 • Hij onthult intieme details over zichzelf.
  Mensen worden misleid als ze het woord ‘intimiteit' horen. Ze denken meteen aan seks. Seks is een onderdeel van intimiteit, maar het is niet alles. In plaats daarvan draait intimiteit om het onthullen van die details die je niet per se aan andere mensen zou onthullen. Wanneer je partner zijn diepste angsten en grootste aspiraties met je deelt, toont hij een niveau van vertrouwen.
 • Hij investeert veel tijd in jullie relatie.
  Als hij al een tijdje tijd met je doorbrengt, kun je er zeker van zijn dat jij het licht van zijn leven begint te worden.
 • Hij zegt de hele tijd “wij”.
  Sterke koppels hebben de neiging om zichzelf te zien als onderdeel van een eenheid, niet alleen als individuen. Je hoort een verschuiving op verbaal gebied. Je hoort meer dat de ander naar zichzelf verwijst als deel van het stel. Een van de grootste tekenen dat een man verliefd aan het worden is, is dat wanneer hij verhalen deelt of plannen bespreekt, er een grote kans is dat jij deel uitmaakt van het plaatje.
 • Als jij lacht, lacht hij ook.
  Hoe meer twee mensen samen lachen, hoe sterker de chemie tussen hen is. Als jullie tweeën altijd simultaan in een lachbui zijn, laat dat zien dat jullie samen plezier hebben, wat een basis is voor een duurzame relatie.
Hierna lezen:  Hoe vraag je iemand uit? 31 tips voor een gegarandeerde date

Dit zijn uiteraard nog niet alle signalen. In de komende paragrafen bespreken we nog meer kenmerken van verliefd gedrag en lichaamstaal die je kunt herkennen bij mannen.

Mannen en emoties: vaak geen gelukkige combi

man verliefd gedrag

Of het nou gaat over vrolijke, verdrietige, kwade of verliefde emoties: mannen hebben vaak geen idee hoe ze hun emoties op de juiste manier moeten tonen. We begrijpen daarom je frustratie, want jij bent juist op zoek naar een teken waaruit blijkt dat de man waarop jij verliefd bent, ook de liefde voelt voor jou.

Helaas gaan sommige mannen vaker berekenend en afstandelijk te werk. Ze analyseren de situatie, wachten op het perfecte moment en vergeten vervolgens hun gevoelens te uiten. Totdat ze weer thuis zijn – dan slaan ze zichzelf weer voor het hoofd.

De blauwdruk van het mannenbrein

Als je mannen wilt begrijpen – en vooral verliefde mannen – dan zijn deze twee klassiekers erg zinvol. Het Blauwdruk Van Het Mannenbrein legt je precies uit hoe mannen denken.

Lichaamstaal zegt veel, maar niet alles

Men onderschat over het algemeen de waarde en invloed van lichaamstaal. Lichaamstaal kan voor je spreken. Loop je gebogen… sta je met je borst vooruit? Het laat onderliggende emoties zien aan de mensen om je heen, misschien zelfs wel je aankomende partner.

Als een man je aantrekkelijk vindt, zou zijn lichaam dat kunnen verklappen. Het lichaam is vaak een weerspiegeling van je emotie en bepaalde uitdrukkingen kunnen ervoor zorgen dat jij erachter komt of hij je leuk vindt en interesse heeft.

Aangezien lichaamstaal vaak onbewust gebeurt, kunnen mannen er weinig aan doen dat ze wellicht signalen afgeven, zonder dat ze deze willen prijsgeven.

Anderzijds kan de lichaamstaal van een man je ook op het verkeerde been zetten. Een verlegen man kan een gesloten lichaamshouding aannemen, terwijl dit helemaal niet de bedoeling is. De lichaamstaal zegt dus veel, maar lang niet altijd alles.

Indruk maken op de vrouw: typisch mannengedrag

verliefde mannen signalen

Een man die verliefd is, wil in het bijzijn van ‘zijn vrouw’ een goede indruk maken. Iedere man doet dat op zijn eigen manier. De één maakt grapjes in je bijzijn, terwijl de ander juist machogedrag gaat vertonen.

Mannen zijn wat dat betreft heel anders dan vrouwen in het veroveren van een vlam. Vrouwen willen vooral hun lieve of zorgzame kant laten zien, terwijl mannen als ‘natuurlijke krijger’ een overheersende houding zal aannemen.  

Uiterlijke kenmerken van verliefdheid

Lichaamstaal vormt zich voor een groot gedeelte onbewust, maar er zijn ook wel degelijk uiterlijke kenmerken die bij de man zullen veranderen op het moment dat jij binnen komt lopen. Wat doet een man aan zijn uiterlijk rondom een vrouw waarop hij verliefd is?

 • Hij doet zijn haar goed.
 • Hij steekt zijn borst vooruit.
 • Hij raakt zijn gezicht of lippen aan.
 • Hij komt dichterbij of gaat juist iets verder weg zitten.
Hierna lezen:  Aantrekkelijk zijn, hoe dan? [19 tips] Het enige wat werkt...

In het laatste geval hangt het per man af of hij juist dichter bij je wil komen,of een stukje verderop gaan zitten. Een verlegen of zenuwachtige man doet waarschijnlijk het laatste, maar een overtuigende man komt zeker naar je toe. Hij wil je subtiel aanraken, om zo te laten blijken dat hij je ziet zitten.

Oogcontact: het meest verwaarloosde signaal

man oogcontact

Ooit in de kroeg gestaan en mannen naar je zien kijken? Ongetwijfeld is het je opgevallen dat dit oogcontact op verschillende manieren tot uiting komt.

Sommige mannen kiezen voor een stoïcijnse blik, om hiermee de alfa-male uitstraling te behouden. Andere mannen staren je nog net niet aan.

Er is gelukkig een speciaal type oogcontact, waaruit verliefdheid of het ‘leuk vinden’ duidelijk wordt:

 • Zijn pupillen worden groter
 • De man kijkt je (te) lang aan
 • De volgende blik is naar de grond
 • Bij vluchtig oogcontact zie je de man schrikken

Mannen zoeken doorgaans wel oogcontact met je, maar zeker wanneer ze je nog niet zo goed kennen is dat best even spannend. Een zelfverzekerde man zal je echter langere tijd vol zelfvertrouwen aankijken, op zoek naar een signaal van jouw kant.

Een volledig blauwdruk van het mannenbrein

Mannen communiceren nogal anders dan vrouwen. Zo letten mannen bijvoorbeeld niet op wat er allemaal geïmpliceerd kan worden door een vrouw – maar moeten mannen alles letterlijk horen om het te kunnen begrijpen.

In dit artikel laten we je exact zien op welke manieren mannen verschillen met vrouwen. Een soort blauwdruk van het mannenbrein!

Het alternatief: emanciperen en zelf de man van je dromen benaderen

verliefd gedrag van mannen herkennen

“Vindt hij mij leuk? Hij moet het toch wel laten zien…” Het is prima om ‘ouderwets' te verwachten dat ‘gewoon' de man de grootste moves en risico's moet nemen, maar het is ook helemaal prima om die rol zelf op je te nemen. Verliefdheid is spannend, zowel voor jou als voor de man in kwestie. Laat je daarom vooral niet tegenhouden om de man zélf te benaderen.

Een kleine aanraking of korte zin om voor het eerst echt ‘contact te maken’ kan al genoeg zijn. Let maar op: de man heeft daardoor al gevoelens voor je gecreëerd. De eerste keer was wellicht onwennig, maar de volgende keer dat je hem gaat benaderen, zal blijken dat zijn lichaamstaal al heel anders is. Of beter nog, de volgende keer komt hij zelfverzekerd op jou afstappen. Dit is het moment om in te schatten of hij verliefd op je is.

Zonder zelfvertrouwen blijft een relatie uit. Dat is wel de belangrijkste reden om er alles aan te doen om te achterhalen of een man je leuk vindt of niet. Het zelfvertrouwen moet van twee kanten komen. Mogelijk blijkt uit alles dat de man van je dromen verliefd op je is, maar durft hij je net niet te benaderen op het juiste moment. Maar je hoeft niet alles af te laten hangen van de man. Ben je er zeker van dat hij je leuk vindt, maar is het voor hem lastig om jou aan te spreken, dan ben jij de aangewezen persoon om je emoties te uiten. Maak je verliefdheid kenbaar aan de man.

Hierna lezen:  Wat Is De #Metoo-Beweging? Met Consent-Tips Voor Nederland

Je kunt wachten tot de mannen eindelijk een move maken of je kunt ze een handje helpen…

De meest complete handleiding om als vrouw zelf maar eens meer initiatief te nemen, geeft onze collega Michelle van den Berghe van Liefdesverdriet.nl.

Ook onze mannelijke collega Mathijs is een uitstekende leraar om jou te leren hoe je de man van je dromen krijgt en houdt.

Op jouw geluk!