Hoe kun je coach worden en ook daadwerkelijk succesvol zijn als coach? Zowel met je coach-vaardigheden als met je zakelijke aspect? Wij geven je hier de exacte stappen. Lees verder…

Hoe word je een kundige en succesvolle coach met genoeg cliënten?

Hoe krijg je nou (genoeg) werk als coach? Genoeg klanten? Genoeg opdrachten? Dit is een simpele vraag, maar helaas hebben allerlei goeroes deze vraag onnodig moeilijk gemaakt.

In plaats van simpelweg te vragen naar coach-opdrachten middels een goede sollicitatieprocedure, worden aspirerende coaches beziggehouden met allerlei afleidingen als:

  • #Moneymindset
  • #Financiëlevrijheid
  • #Ondernemendevrouwen
  • #Geldblokkades

Wat dat allemaal te maken heeft met gewoon lekker coach-opdrachten binnenhalen, is mij een raadsel. Ik weet alleen dat dit een vorm van gaslighting is waarbij jou als coach aangepraat wordt dat je ‘blokkades' hebt over geld en dat dat de reden is waarom je weigert in een onnodig duur traject te stappen. Ja, met manipulatie en verborgen narcisme kan ik alles wel verkopen, maar zo gaan we het niet doen. Hieronder leer je precies hoe het wél makkelijk kan.

Succesvolle offline coach worden: volg deze 3 stappen

We weten dat ieder mkb-bedrijf met 20+ werknemers een of meerdere consultants, coaches en begeleiders nodig heeft voor het personeel. Al die talloze mkb-bedrijven staan gewoon open voor een goede sollicitatie wanneer een coach als jij zich aandient met een zinvol programma. Pak deze opdrachten en vul je agenda. Voor het geval je door al die Insta-goeroes vergeten bent hoe dit ook alweer werkt, vind je hier de stappen:

Stap 1: Koop postzegels en briefpapier

Vroeger kregen opdrachtgevers altijd brieven. Tegenwoordig krijgen ze altijd mails. Dus als jij wilt opvallen wanneer je naar een mooie coach-opdracht aan het solliciteren bent, dan geef je ze iets dat ze lekker in hun handen kunnen vastpakken. Een echte brief dus.

Stap 2: Schrijf je sollicitatiebrief

Of je nou als freelancer of in loondienst wilt coachen, er is geen verschil. In beide gevallen moet je daadwerkelijk naar een klus solliciteren en in beide gevallen doe je exact hetzelfde werk als je aangenomen bent: coachen. Dus doe wat ervoor nodig is en ga daadwerkelijk voor die (open) sollicitatie.

Hierna lezen:  Motivatie vinden & houden: 14 tips om jezelf te motiveren (werkt!)

Stap 3: Maak een sollicitatie-selfie

Coaching is een mensen-vak. Daarom is een sollicitatie-video bij uitstek geschikt om naar een opdracht te vragen bij je favoriete organisatie. Komt je warme karakter over via de video? Gefeliciteerd, je mag op gesprek en je hebt waarschijnlijk je coaching-klus te pakken!

Succesvolle online coach worden: volg deze stappen

Wil je liever online te werk gaan? Prima, dat mag ook. Het is wat veiliger, zo achter je computerscherm, maar als je doelgericht bent is ook hier gewoon veel mee mogelijk.

Stap 1: Heb een gratis aanbod, low end aanbod en high end aanbod

Een aanbod bestaat uit meerdere producten, bonussen en/of diensten in één pakket. Ben je bijvoorbeeld een datingcoach, dan kan je aanbod als volgt zijn:

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Het Jaarprogramma. Dit aanbod bevat het volgende:

  • 52 groepscoaching-calls, dus iedere week een. Waarde: 3.000,00
  • 12 1-op-1 coaching-calls, dus iedere maand een. Waarde: 6.000,00
  • Bootcamp: een weekend met alle cursisten naar Boedapest. Waarde: 2.000
  • Video-cursus: alle dating-technieken die je moet kennen. Waarde: 1.497,00
  • Bonus: Video-voorbeelden van succesvolle dates. Waarde: 797,00
  • Spiekbriefje: 340 scherpe kant-en-klare antwoorden op de vragen die dates het vaakste aan je stellen. Waarde: 297,00

Totale waarde jaarprogramma: 13.591,00. Actieprijs: 7.997,00

Uiteraard is dat je high-end aanbod. Ook heb je een gratis weggever. Via die gratis weggever verkoop je een low end aanbod van 47 of 97 euro. Dat kan bijvoorbeeld een simpele online videocursus van je zijn. Via dat low end aanbod kun je een eenmalig 1-op-1 gesprek aanbieden, waarin je je high end aanbod verkoopt in dat persoonlijk gesprek: het jaarprogramma van 7.997 euro.

Stap 2: Doe continu een aanbod

Heel veel ondernemers denken dat het crimineel is om mensen te vragen of ze iets willen kopen. “Schandalig, dit bedrijf heeft het gore lef om dingen te verkopen! Wat een crimineel! Hoe haalt hij het in z'n hoofd om een aanbod te hebben en te verkopen… zoals…. ieder bedrijf hoort te doen…”

Van die gedachtes moet je af. Je moet gewoon iedere kans grijpen om mensen daadwerkelijk een aanbod te doen zodat ze de kans krijgen om hun Ideal-portemonnee te activeren voor jou.

Wees niet de ‘gratis mevrouw' of de ‘gratis vent', maar verkoop. Heb één weggever. Verkoop vervolgens op de bedanktpagina van die weggever direct één aanbod van 47 euro. Verkoop daarachteraan direct één aanbod van 397-997 euro en één high end coachingstraject van 2.000-6.000 euro.

Hierna lezen:  Online Coaching Opzetten: Online Life Coach Worden [HowTo]

Stap 3: Laat je (nog) niet afleiden door alle interessante Instagram- en Podcast-bloemetjes

Ik heb het al eerder gezegd: overal zijn goeroes op de loer om arme coaches af te leiden met de droom om beroemd te worden op Instagram of met je eigen Podcast.

Natuurlijk mag je dat gerust doen, maar zorg er eerst voor dat je stap 1 en 2 af hebt. Ga dan pas podcasten, want dan kun je je luisteraars ook daadwerkelijk naar je aanbod sturen en is het allemaal niet voor niks. Ga pas beginnen met podcasten en je wijze inspiratie-kwoots op Instagram maken als je bovenstaande hebt gemaakt.

2 extra audiobonussen over (zakelijk) succes als coach

CoachNu Audioles 6

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

CoachNu Audioles 7

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

Op jouw succes!