Wat is emotioneel afstandelijk of onbereikbaar gedrag? Hoe kun je ermee omgaan als je partner dit vertoont? Wij laten het je zien in dit artikel. Lees verder…

Wat is emotionele afstandelijkheid? De definitie

Emotionele afstandelijkheid ontstaat als één van de twee (of beiden) zich terugtrekt in zijn of haar schulp. Emoties die eerder spontaan werden gedeeld, worden nu verzwegen. Dat kan ertoe leiden dat iemand het gevoel krijgt dat de ander hem of haar niet meer vertrouwt. In het begin lijkt dat nog niet zo erg, maar de afstand die tussen jullie beiden ontstaat zal steeds groter worden.

Emotioneel afstandelijk gedrag herkennen: iemand distantieert zich direct van de situatie

Wat is een makkelijke manier om emotionele afstandelijkheid te herkennen? Kijk maar naar minuut 7 van deze video. Daarin legt Daan de Ram dit fenomeen perfect uit.

Verschillende fasen in het leven, waardoor emotionele afstand ontstaat

Het is nu eenmaal zo dat emotionele banden van mensen door fasen gaan. Er kunnen dingen zijn in het leven die ervoor zorgen dat je meer in je eigen hoofd en schulp terecht komt. Je bent dan onbereikbaar voor je partner. Als dit een kort dipje is, is dat niet zo erg, maar als het blijft, kan dat tot grote problemen leiden. Op den duur zal je partner voelen er alleen voor te staan. Praten met een emotioneel onbereikbare partner is als praten tegen een muur.

En wat als intimiteit niet meer lukt?

Verliefd zijn is heel makkelijk, maar na verloop van tijd zullen die gevoelens van passie altijd doven. Als het goed is zullen ze plaats maken voor intimiteit en een andere, diepere, maar minder intense vorm van liefde. Soms gaat de vlam uit: de relatie is toch niet zoals jij of de ander van tevoren had verwacht. Er sluipt onzekerheid of verveling in. De communicatie kan moeizaam worden, bijvoorbeeld omdat jullie toch niet zoveel gemeen hebben als gehoopt.

Hierna lezen:  60 NLP-Oefeningen & Tips Om Je Zelfvertrouwen Te Vergroten & Opbouwen

Als je in een relatie zit en één van de twee heeft langere tijd – of van begin af aan – moeite met intimiteit, dan is er wellicht een onderliggend probleem. Je kunt proberen na te gaan wat dit probleem zou kunnen zijn. Stellentherapie zou kunnen helpen.

Emotionele afstandelijkheid kan manipulatie in de hand werken

emotioneel afstandelijke en onbereikbare partner help

Als er geen emotionele intimiteit is en beide partners in hun eigen gedachten leven, dan ligt egoïstisch gedrag op de loer. Egoïstisch gedrag kan weer leiden tot manipulatie, bijvoorbeeld om je zin te krijgen. Een partner kan bijvoorbeeld de rol van slachtoffer aannemen en doen alsof de schuld voor alle problemen bij de ander ligt. Ook kunnen haat, nijd en chantage opspelen.

Problemen die niet worden opgelost, zullen zich blijven opstapelen. Veel kleine druppels kunnen er samen voor zorgen dat de emmer overstroomt. Door je af te zonderen in je eigen wereld ga je na verloop van tijd ook alles vanuit je eigen perspectief zien. Dat betekent dat je niet langer openstaat voor het perspectief van de ander. Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat je egoïstisch gedrag vertoont, ook al heb je dat zelf niet zo bedoeld of zelfs maar in de gaten.

De oorzaak: emotionele pijn

Emotionele afstandelijkheid is bijna nooit een keuze. Iemand die emotioneel afstandelijk is, is niet in staat de huidige situatie te confronteren – hij of zij kan de eigen gevoelens niet goed onder woorden brengen. Hierdoor kan het gevoel van pijn en schuld ontstaan. Zo begint emotionele afstandelijkheid te groeien. Jezelf afzonderen is een manier om pijn te vermijden.

Emotioneel afstandelijke/onbereikbare partner: hoe ga je ermee om?

Wat is precies emotionele afstandelijkheid? In een relatie betekent het dat jij en je partner qua emoties niet op één lijn zitten, of liever gezegd, dat één van de twee of beiden zich niet comfortabel voelt gevoelens te uiten. Tussen partners bestaat als het goed is een hechte emotionele band. Deze band zorgt voor intimiteit. Elke relatie heeft een zekere mate van intimiteit nodig om te slagen. Als iemand emotioneel afstandelijk is, dan is de intimiteit weg.

Hieronder sommen we de tips op:

8 tips voor het omgaan met emotionele onbereikbaarheid

Emotionele onbereikbaarheid is een probleem, maar gelukkig zijn er ook manieren om de pijn te verzachten en de persoon wat meer ‘open’ te laten zijn over zijn of haar gevoelens.

emotioneel afstandelijke partner

Tip 1: vermijd plakkerige berichtjes

Een onbereikbaar persoon zal niet snel over de eigen gevoelens vertellen. Ze zullen ook niet snel een gesprek beginnen. Vermijd berichtjes waarin je iemand vraagt antwoord te geven, waarin je vraagt wat iemand aan het doen is: dit komt wanhopig over. Geef de persoon in kwestie vrijheid. Als je iemand te veel op zijn of haar huid gaat zitten, wordt het probleem juist erger.

Hierna lezen:  Depressie Overwinnen & Oplossen? 154 Tips [Beste Behandeling]

Tip 2: geef niet te veel toe aan de situatie van je partner

Als je van iemand houdt, zul je sneller toegeven en doen wat de ander wil, in plaats van wat je zelf wil. Dat doe je om te voorkomen dat die persoon je verlaat. Echter, dit werkt ziektewinst in de hand, wat niks oplost. Hoe meer je toegeeft, hoe minder ‘spannend’ of ‘uitdagend’ dat is. Je partner of gewenste partner zal snel op je zijn uitgekeken.

Tip 3: je partner onbereikbaar? Wees zelf ook onbereikbaar

Als jij de ander blijft vertroetelen en constant aandacht geeft, dan schrikt dat op den duur af. Mensen hebben namelijk altijd ruimte nodig. Als de ander het idee heeft dat je hem of haar verstikt, dan zal die persoon afstand van je gaan nemen, wat weer kan leiden tot emotionele afstandelijkheid.

Tip 4: de persoon wil niet ‘kwetsbaar’ zijn

Als iemand emotioneel afstandelijk is, heeft dat er vaak ook mee te maken dat die persoon niet kwetsbaar of ‘afhankelijk’ wil zijn. Bijna iedereen heeft de aandrang onafhankelijk te zijn. Het kost voor iemand die niet afhankelijk wil zijn zich volledig voor jou openstelt. Heb geduld!

Tip 5: woede helpt niet

Als je met een onbereikbaar persoon te maken hebt, heeft het geen enkele zin om kwaad te worden. Waarom? Dat leidt er alleen maar toe dat die persoon nog harder van je wegrent. Iemand die niet graag over zijn of haar gevoelens spreekt, houdt al helemaal niet van drama.

Tip 6: Heb empathie en begrip voor iemands verleden

Een onbereikbaar persoon kan zo zijn geworden (of is dat waarschijnlijk) door ervaringen uit het verleden. Dat betekent dat jij zit met het rommeltje dat iemand anders in jouw partner heeft achtergelaten. Bijna niemand is met opzet emotioneel afstandelijk.

Tip 7: onbereikbare partners hebben voor- en nadelen

Het grote voordeel van een onbereikbare partner is dat deze je nooit op de huid zal zitten. Je partner zal niet te snel té klef en afhankelijk van je worden. Een onbereikbare partner is wat meer onbereikbaarder én mysterieuzer. Op de lange termijn is dat veel spannender. Maar… een onbereikbare persoon zul je nooit echt helemaal leren kennen. Hij of zij zal nooit écht helemaal ‘van jou’ zijn, zoals jij van hem of haar bent. Dat is iets wat maar weinig mensen accepteren.

Tip 8: wees weer emotioneel open en kwetsbaar

Dit verdient een apart artikel op zichzelf. Hier lees je alles over hoe je weer kwetsbaar wordt.

Zorg er ook voor dat je dit volgepakte artikel met 49 relatie-tips leest, zodat je precies weet wat er mis gaat in jouw relatie.

Hierna lezen:  Om hulp durven vragen (en aanvaarden) lastig? Stop!

Praktisch boek over correct omgaan met emoties

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met emotionele connecties aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>