Hoe start je een gesprek met iemand die je niet kent? Hoe praat je met vreemden en hoe kun je mensen ontmoeten? Je bent op een feestje, meeting of netwerkborrel en je weet niet hoe je een gesprek begint, je bent ondernemer en je wilt contact maken met collega's of je wilt gewoon vrienden maken. Hoe? Hier lees je 17 tips om sociale contacten te leggen.

Inhoud van deze pagina:

Belangrijk: in dit artikel leer je precieze tips om met iedereen een gesprek te beginnen…

Dit is een erg concreet, precies en dus oppervlakkig artikel, met weliswaar goede gedetailleerde gesprekstips om te weten en om te gebruiken, maar wil je hier op een dieper niveau goed in worden, dan moet je hierna ook het artikel over zelfvertrouwen-tips lezen. Onderstaande tips zijn gemaakt omdat veel mensen deze vraag op Google stellen. Er is dus behoefte aan concrete tips en knip-plak-zinnen die je kunt gebruiken, en die krijg je hieronder.

Hierna lezen:  Hoe onthoud je iemands naam? Zo vergeet je nooit meer namen!

Dat gezegd hebbende… In dit artikel staan de beste gesprekstechnieken om beter en effectiever met nieuwe mensen te communiceren. Laten we beginnen met het complete stappenplan om met een gesprek te hebben met een vreemde, waarin je een daadwerkelijke connectie maakt…

(Stap 1 – Hoe begin je het gesprek? Wees wakker en open!)

contact maken en sociale contacten leggen

Wat is het allereerste wat je doet of zegt? Hieronder vind je een aantal suggesties:

Tip 1 – (Voor borrels en netwerkbijeenkomsten) Ga ergens open en bloot staan

Oké, laten we beginnen met een tip die voorafgaat aan het daadwerkelijk contact maken. Dit is de meest krachtige tip en niemand durft hem te gebruiken! Stel dat je op een netwerkbijeenkomst bent, en je zoekt mensen om mee te praten. Het beste wat je dan gaat doen, is midden in de ruimte gaan staan (niet bij een tafeltje) en met je armen langs je lichaam de ruimte inkijken en iedereen lachend aankijken. Je zal dit maar 10 seconden hoeven te doen, want je hebt direct je oogcontact te pakken en je begroet hierdoor iemand al haast automatisch.

Ben je op een feest of borrel? Sta open en bloot in het midden van de ruimte. Zonder een tafeltje en met open borst, open lichaamshouding, glimlach, omhoog gerichte handpalmen… Accepteer die luttele seconden waarin je daar helemaal alleen staat. Het zal maar kort duren en iemand zal jouw kwetsbaarheid al belonen…

Tip 2 – Zet zelf de eerste kleine stap, bijvoorbeeld door handen te schudden

Zet de eerste kleine stap. Gun de ander het mogen ontvangen van jouw eerste stap. Elk contact start met een simpele begroeting, het schudden van een hand, een zwaaitje of alleen al enkel oogcontact. Wees degene die deze eerste stap zet, of ontvang hem hartelijk van de ander.

Zorg er in ieder geval voor dat deze eerste stap gebeurt. Er is namelijk nog niks gebeurd, maar de eerste energie is de ander alvast gegund. Nu is het zaak om te kijken of er wederkerigheid is en de energie teruggegeven wordt doordat de ander ook een begroeting maakt, het oogcontact teruggeeft of terugzwaait.

Ben je bijvoorbeeld in een netwerkbijeenkomst of in een gezellig restaurant vol met toeristen of begint iemand spontaan een gesprek met je? Bied dan op een gegeven moment gewoon je hand aan. Vooral als je toeristen ontmoet in jouw land. Heet ze welkom. Trakteer voor ze. Maak vrienden.

Je bent al klaar met het eerste contact! Op naar de volgende tip!

Tip 3 – Neem aan dat je al vrienden bent

Ook al ken je iemand nog niet, het belangrijkste wat je doet, is vooronderstellen dat je al een vriendschappelijke band met de ander hebt: je behandelt de ander precies zoals je je beste vriend zou behandelen. Je neemt aan dat iedereen al vrienden met elkaar is. Dit gevoel ‘zet je aan' in jezelf, waarna je gedrag heel comfortabel en aantrekkelijk zal zijn.

Doe alsof vreemden vrienden zijn die je nog niet kent.

Een aansluitende tip hierbij is: ga eerst. Dat houdt in dat jij als eerste dit gevoel van vriendschap zal moeten aannemen. Anders kun je lang wachten totdat iemand anders dit gaat doen.

Hierna lezen:  Wat Is De Socratische Methode? [Richtlijnen & Voorbeelden]

Wil je openheid en transparantie? Durf zelf eerst het achterste van je tong te laten zien en de ander zal volgen. Deel persoonlijke details, zoals alleen vrienden met elkaar zouden doen.

Stel je bovendien gerust kwetsbaar op: maak er een gewoonte van om bij iedere ontmoeting direct én als eerste super veel enthousiasme te tonen voor iedereen. Geef de ander wellicht ook een knuffel, want dat zou je ook met vrienden doen. Laat je zwakten zien en praat erover. Dit zorgt voor herkenning en diepe connecties en dit is een uitnodiging voor de ander om hetzelfde te doen (de spiegelneuronen dragen daar wel zorg voor).

Tip 4 – Deel vrijuit wat je in het moment voelt

contact maken met anderen als vriend

Deze tip moet gecombineerd worden met tip 1. Dit is namelijk typisch iets wat je alleen zou doen met iemand die je heel erg vertrouwt. Als je dit direct doet met iemand die je nog niet kent, toon je je erg kwetsbaar, en dat is krachtig!

Laat je oprechte gevoelens, uitdagingen en zwaktes zien en vertel ze eventueel. Dit zorgt voor connecties. De ander kan zich hierin herkennen.

Waarom werkt dit dan zo goed? Dit komt door de natuurwet van ‘wederkerigheid'. Wanneer je tijdens het voorstellen veel persoonlijke info over jezelf vertelt, zal de ander dat ook snel gaan doen.

Deel dus vanuit je hart en wees kwetsbaar. Een gesprek is saai omdat we gevangen zitten in beleefdheid en niet vanuit ons hart spreken. Ieder gesprek kun je interessant en levendig maken door echt eerlijk te spreken.

Met vrijuit bedoel ik ook echt… vrijuit en dus ongecensureerd, want dat durven alleen vrienden! Wat is het verschil tussen vrienden en niet-vrienden? De mate waarin jullie je formeel gedragen. Wanneer je met je beste vrienden praat, praat je dan formeel en censureer je jezelf? Nee! Als je dus snel een hechte vriendschapsband wilt opbouwen met nieuwe mensen, censureer je jezelf ook niet.

Praat dus tegen vreemden, net als tegen je goede vrienden, niet op formele, maar informele wijze:

  • Niet: “Zo, je gaat even het oud karton wegbrengen?' Maar wel: ‘Zo, weg met die oude zooi.'
  • Niet: ‘Vervelend zeg.' Wel: ‘Klerezooi.'

Wat? Had je deze tip niet verwacht? Kijk, dit artikel gaat over contact maken met anderen. Niet over etiquette en sociale vaardigheden. Daar hebben we al andere artikelen voor.

Tip 5 – Speel in op het hier-en-nu van de belevingswereld van de ander

Mensen houden ervan om te praten over datgene wat ze precies op dat moment aan het doen zijn. Is iemand bezig met visitekaartjes te sorteren? Maak daar dan een opmerking over. Maak dus een opmerking over datgene wat in het hier-en-nu gebeurt in plaats van een random onderwerp. Zo stap je in de subjectieve belevingswereld van de ander.

Hierna lezen:  Zorgzaamheid-kenmerken: hoe word je een zorgzaam persoon? 9 tips

Voorbeelden van dit hier-en-nu-empathie-principe:

‘Ik zie een interessante frons/Je niesde: dat was een harde nies!'

‘Wat ben je stil!'

Ook kun je gedachten lezen als statement: ‘Aan jou te zien, gok ik dat je een verschrikkelijke/super leuke dag hebt gehad.' Dit bemoedigt ze om over hun dag te vertellen.

Tip 6 – Plaats een 'time constraint'

Als jij opeens met iemand, of met een groep, een gesprek komt beginnen, zal de ander onbewust evalueren: ‘Wil ik deze persoon er nu wel bij hebben?' ‘Hoe lang gaat hij blijven? Toch niet de rest van de avond!'

Dit kun je allemaal omzeilen door een zogenaamde time constraint: je noemt ergens helemaal op het begin van het gesprek dat je maar heel kort kunt blijven (omdat je nog iets moet gaan doen/iemand anders moet spreken). Dit stelt de ander gerust, terwijl je gewoon zo lang kunt blijven als nodig is.

Met een 'time constraint' haal je het dwingende gevoel weg. Het is een uitstekend gebaar van ont-moeten.

  • “Ik moet zo naar x. Ik kan maar even blijven.”
  • “Je krijgt twee minuten van mij, daarna moet ik gaan.”
  • Je kunt zelfs zeggen dat je maar twee seconden blijft. Dat vindt iedereen oké, terwijl het in werkelijkheid natuurlijk een stuk langer is. ‘Één seconde.' ‘Één minuut.'

Tip 7 – Copy paste-zinnen om te gebruiken voor het aanspreken

Gebruik de volgende suggesties als letterlijke knipplak-zinnen.

  • Je hebt nog geen kennis gemaakt met de ander, dus je zegt dat ook letterlijk… ‘Wij hebben nog geen kennis gemaakt met elkaar.' Dit is een erg leuke manier die vooronderstelt dat jullie kennis gaan maken, waarop de ander altijd enthousiast zal reageren.
  • ‘Hi, zou je wat gezelschap leuk vinden?'
  • Staan mensen in een cirkel/groepje? Zeg dan: ‘Hi, ik ben nieuw/net aangekomen op deze borrel. Is het oké als ik me bij jullie cirkel voeg?'
  • Gebruik een van deze complimenten om het gesprek te beginnen.
  • In de supermarkt, bij het afrekenen, zie je dat iemand iets op de lopende band heeft gezet wat jij nog niet kent: ‘Cool, wat is dat? Heb je het eerder geproefd?'
  • Deze tip moet je combineren tip 1, waarin je doet alsof je elkaar al jaren kent. De tip is om nu een vraag te stellen die je normaal gesproken niet aan iemand stelt die je nog niet kent, maar die je normaal gesproken stelt aan iemand waar je al langer mee bevriend bent. Dat zijn de volgende vragen:
    – Hoe gaat het?
    – Hoe is/was je dag?

(Stap 2 – Voer ‘Small Talk' op het begin)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Als we naar de neurologische niveaus van Bateson kijken, zien we dat ‘omgeving' en ‘gedrag' onderaan staan. Begin dus ook met die oppervlakkige niveaus: small talk. Een jongen kan bijvoorbeeld niet zomaar op een meisje afstappen en vragen: ‘Waartoe ben jij hier op aarde?' Dat kan wel, maar dankzij de neurologische niveaus van Bateson, kun je daar heel vernuftig naartoe werken.

Hierna lezen:  Iemand Troosten: Hoe De Je Dat? [Voorbeelden & Tips]

Dit is niet zomaar een stap, maar een heel belangrijke stap. Het meest interessante gespreksonderwerp is namelijk… dat iemand anders over jou praat.

Tip 8 – Small talk beperkt zich tot omgeving en gedrag

Begin dus met omgeving en gedrag…

  • Het weer.
  • ‘Hoe was je dag tot nu toe?'
  • ‘Wat zijn je plannen (voor vandaag)?'
  • Location: wat vind je van de band, is dat de meest recente…/een echte….?
  • Occasion: Ik ben benieuwd, wat bracht je hier vandaag?

Tip 9 – Observeer, kijk goed en merk lekker veel dingen op

Maak een opmerkzame statement over de locatie waar jullie zijn – of over wat je aan de ander kunt opmerken. Open je ogen, oren, geest en gevoel…

Echt waar, je hoeft niet ver te zoeken. Kijk gewoon wat recht voor jouw neus staat: Wat staat hier voor je? Wat voor voorwerpen zie je bijvoorbeeld in of aan de kleding, auto of fiets van de ander? Je ziet bijvoorbeeld iemand staan en je merkt al wat interessante dingen op…

  • Ze drinkt met haar linkerhand.
  • Ze draagt hakken, maar lijkt er ongemakkelijk mee om te gaan.
  • Ze is met een groep jongens en meisjes, maar kijkt naar andere mannen.

Terwijl je naar deze persoon toeloopt, zie je nog meer…

  • Ze heeft een kleine bloementatoeage aan haar binnenpols.
  • Ze grijpt naar haar telefoon en veegt doelloos rond.
  • Ze draagt een medaillonketting.

Dan kom je dichterbij om je voor te stellen. Zij antwoordt en je merkt nóg meer op…

  • Ze heeft een accentje.
  • Ze heeft een fruitige parfum op.
  • Ze stelt zich voor met ‘aangenaam'. Een woord dat zij belangrijk vindt.

Kortom: wees oplettend. Denk buiten de gebaande paden:

  • Wat zegt ze?
  • Hoe zegt ze het?
  • Is er een woordspeling?
  • Wat draagt ze?
  • Waar ruikt ze naar?
  • Hoe is de omgeving?
  • Wat deed ze voordat ze benaderd werd?
  • Waarom stelt ze zich op dit moment open voor jou?

Een goede vuistregel is dat als je de naam van de ander niet eens meer weet, je niet goed luistert en niet oplettend bent.

Tip 10 – Gebruik je observaties voor gespreksonderwerpen

Er zijn bijvoorbeeld verbale puntjes waar je op in kunt gaan. Als zij bijvoorbeeld zegt: “Mijn huisgenoot en ik rijden gewoon even terug van het Jason Mraz-concert in Madrid. Ik kijk echt op tegen mijn werk-rapportage waar ik maandag weer aan moet gaan werken…” dan kun je inhaken op…

  • Ze is bevriend met haar kamergenoot.
  • Zij is op roadtrip, reizend van Madrid naar Groningen.
  • Ze heeft een baan.
  • Ze houdt van Jason Mraz.

Non-verbale punten om op in te haken:

  • Ze is linkshandig, want ze houdt haar drankje vast met haar dominante hand.
  • Ze voelt zich ongemakkelijk op haar hakken, want ze zit te friemelen.
  • Ze is waarschijnlijk vrijgezel: geen trouwring, rondkijkend met vrienden.
  • Ze kan een beetje opstandig of creatief zijn: tatoeage op een zichtbare plaats.
  • Er zit waarschijnlijk iets in het medaillon. Het kan speciaal of sentimenteel zijn.
  • Ze is geen lokale bezoeker: Gronings accent.
Hierna lezen:  Hoe Socialer Worden? 43 Tips [Sociale Vaardigheden Verbeteren]

Geef je eigen input:

  • Hoe voelt dat voor mij?
  • Wat weet ik over het onderwerp?
  • Wat wil ik weten over het onderwerp?
  • Wat is mijn mening daarover?
  • Heb ik er een grappig of interessant verhaal over?
  • Kan ik er grapjes over maken?
  • Wat kan ik hieruit afleiden? Kan ik een gefundeerde inschatting over haar maken?

Zomaar een aantal (ietwat flirterige) voorbeelden:

  • “Hoe ga je die rapportage voor elkaar krijgen als je me de hele dag berichtjes stuurt?”
  • “Weet je wat ze zeggen over linkshandigen? Briljant, creatief, maar totaal gestoord”.
  • “Ik moest mijzelf komen voorstellen, wij linkshandigen moeten bij elkaar blijven, weet je.”
  • “Ik weet niet hoe je daar de hele avond in kunt blijven staan.” (over haar hoge hakken.)
  • “Een polstatoeage is een gedurfde actie. Heb je nog andere tatoeages die ik moet kennen?”
  • “Ik weet dat dit persoonlijk is, maar ik moet vragen…wat zit er in het medaillon? Zeg alsjeblieft niet dat het een foto van je kat is.”
  • “Waarom ging je voor elektrisch blauw?” (haar nagelkleur.)
  • “Ik zag dat je mooi danst. Wat gebeurt er van binnen bij je als jij danst?”

Tip 11 – Wissel persoonlijke informatie uit: Onthoud FORD

Nu we small talk hebben gehad, kunnen we ook wat persoonlijker worden. We blijven nog op een relatief oppervlakkig niveau: we kennen elkaar pas net. Een perfect moment om feiten over elkaar te weten te komen dus.

Gebruik het Engelse ezelsbruggetje FORD als geheugensteun om persoonlijke informatie uit te wisselen.

  • Friends/family
  • Occupation, en of je het leuk vindt. (Tip: ‘Wat houdt je bezig?' is minder cliché dan ‘Wat voor werk/studie doe je?')
  • Recreation: waar kun je echt van genieten? En waarom? Hetzelfde geldt voor jezelf: waarom vind jij de dingen leuk die jij leuk vindt?
  • Dreams (niet te diepgaand, gewoon wat toekomstplannen)

Wat doe je zoal in het dagelijks leven?

Tip 12 – Wat men over ons denkt, is het #1 meest boeiende onderwerp: maak statements over de ander

Maak lekker statements over de ander. Wat vind je van de ander? Wat lees je van de ander af? Uit deze dingen op een luchtige toon:

  • Jij lijkt me een…
  • Volgens mij ben je echt iemand die…
  • Weet je wat ik van jou denk?
  • Wat jij iedere ochtend doet, is zeker…
  • Ik zie al voor me hoe jij…

Zo kun je statements maken over:

  • Het werk van de ander.
  • De afkomst van de ander.
  • De leeftijd van de ander.
  • De hobby's en bezigheden van de ander.
  • De familiesituatie van de ander.
  • De dagindeling van de ander.
  • De gedachten van de ander.
  • Het gevoel van de ander.
  • Het accent en dus de regio van de ander.
  • De verlangens en wensen van de ander.
Hierna lezen:  Boek-release: hoe je een sociaal superheld wordt volgens NLP-coach Paul Vrouwenvelder

Uiteraard kun je ook gewoon vragen stellen, maar statements zijn veel waardevoller omdat je daarmee daadwerkelijk waarde komt brengen, in plaats van halen. In dit artikel met flirt-tips vind je mooie voorbeelden van statements.

Tip 13 – Een ‘hack' waarmee je heel snel verbindt: afkomst

Het mooie aan deze tip is dat het nog altijd op de oppervlakte is, terwijl het heel erg krachtig is om een verbinding op te bouwen met iemand: vraag naar iemands afkomst en/of waar hij getogen is (hometown).

(Stap 3 – Ga nu de diepte in)

contact maken - Hoe begin je een gesprek?

Tip 14 – Vraag om de meningen en standpunten van de ander: wees iemands grootste fan!

Standpunten en meningen zijn een heel mooie manier om een band op te bouwen, zonder ineens super diep te gaan.

Wees iemands grootste fan en laat de ander zichzelf fascinerend voelen: wat kun je van de ander leren, wat voor levenswijsheden heeft de ander? Hiermee laat je de ander zich belangrijk voelen. Zorg er altijd voor dat de ander zichzelf belangrijk voelt. Elkaar om hulp vragen is bovendien iets wat goede vrienden met elkaar doen.

Zie de ander als gelijke, ook al heeft de ander een lagere hiërarchische positie.

(H)erkenning en waardering van de ander is de sleutel tot verbinding. Wat maakt de ander zo uniek? Wat heeft de ander allemaal bereikt? Denk ook aan non-verbale manieren om erkenning te uiten: schouderklopje, knuffel, high five of box!

“If you want enemies, excel your friends; but if you want friends, let your friends excel you.”
– La Rochefoucauld

Heb een sympathiek verlangen om het perspectief van de andere persoon te zien. Dit is des te belangrijker als iemand van mening verschilt met jou. Als iemand probeert een discussie te starten en als de ander een punt naar voren brengt waar je niet aan gedacht hebt, laat deze persoon dan waardering zien voor dat punt en praat er dieper over. Overweeg zijn-haar punt op serieuze en oprechte wijze, zet je trots opzij en wees bereid je eigen fouten in je gedachtegang toe te geven.

  • ´Wat is jouw mening over…?´
  • ´Wat vind jij van…?  Wat was je favoriete deel van de reis?´ (In plaats van: ‘Vond je je reis leuk?')
  • ´Wat vind je er leuk aan/Wat vind je er het leukst aan ? Welk onderdeel van … zorgt ervoor dat het zo speciaal/fijn/memorabel/je doel is?´
  • Vraag het advies van de ander.
  • Vraag of de ander je iets kan leren.
  • Vraag wat de ander allemaal bereikt heeft.
  • Wat zijn de belangen van de ander: wat vindt de ander belangrijk?
  • Toon interesse: “Wat vind jij er zo mooi aan? Aan het vak?”
  • Erken hoe bijzonder het idee van de ander is: ‘Heel bijzonder en gaaf dat je het zo bekijkt, ik had het nog nooit gehoord!'

Ik zie inderdaad dat jij fantastisch bent in x, maar als ik het probeer word ik vast ook een keer net zo goed als jou.

Nu gaan we al aardig diep. Laten we nog wat stapjes dieper gaan…

Hierna lezen:  Rapport maken: betekenis en 42 do's & don'ts voor gesprekken & communicatie

Tip 15 – Emoties en persoonlijke gevoelens zijn je beste tool als je vrienden wil maken

Vertel hoe jij je voelt en maak statements over hoe anderen zich voelen (of vraag het).

  • ‘Je bent vast blij dat…' ‘Dat maakte je toen vast heel blij'.
  • ‘Kan het kloppen dat kerst een stressvolle tijd voor je is?'
  • Niet aangeraden, maar kan wel, is om te vragen: ‘Wat voor gevoelens krijg je erbij als…' Dit is niet aangeraden omdat het een beetje raar klinkt. Benoemen verhelpt dat probleem. Zie volgende bullet…
  • Benoemen: ‘Ik kan me voorstellen dat je je opgelucht/ongemakkelijk voelt.'
  • Hoe was dat? Hoe voelde dát?

Denk in ieder geval aan de volgende emoties/gevoelens:

We zijn nog niet klaar, want sommige emoties zijn nog krachtiger dan andere emoties. Namelijk: kwetsbare emoties uiten is het krachtigste wat er maar is voor het maken van een sterke band.

  • Angsten
  • Kwetsbaarheden
  • Problemen
  • Dingen waar ze tegenaan lopen
  • Wat op hun hart ligt
  • De ander zichzelf echt eerlijk laten uiten over hun frustraties
  • Behoeften
  • Wensen (iets wat je wil)
  • Vreugdes (waar word je vreugdevol van)

Tip 16 – Klim naar de allerhoogste niveaus van Bateson om écht goed contact te maken met vreemden

logische-niveaus-bateson

Nu is het tijd om bijvoorbeeld naar overtuigingsniveau, identiteitsniveau en zelfs missieniveau te gaan. Gebruik daarvoor het model van de neurologische niveaus van Bateson.

Als je dit model volgt, zal je bijvoorbeeld bij iemands waarden en motivaties uitkomen. Hiermee breng je het gesprek effectief op een dieper niveau. Voorbeelden van dit soort vragen om hier te komen, zijn:

  • Capaciteiten: Waar ben je goed in?
  • Overtuigingen: Waar geloof je in?
  • Waarden: Wat vind je belangrijk?
  • Identiteit: Wat voor rollen heb je in het leven?
  • Missie: Wat draag je bij? Waartoe ben je op aarde?

Tip 17 – Gebruik deze vragen en modellen om de diepte in te gaan

Ook kun je hiervoor de upchunk-techniek gebruiken. Hierdoor krijg je meer diepgang doordat je de waarom-vraag gebruikt en verder klimt in de neurologische niveaus.

  • Wat motiveerde je om te beginnen met {vul in waar het over gaat}?
  • Wie inspireerde je om {vul in waar het over gaat}?
  • Waarom doe je dit? Waar gaat het je om?
  • Wat levert het je op?

Met de waarom-vraag kom je in betekenisvollere gesprekken. Met deze vraag ontdek je namelijk iemands criteria, oftewel waarden.

  • Waar woon je? Interessant, waarom daar?
  • Wat voor werk doe je? Interessant, waarom dat werk?

Bonustip – Gebruik deze uitgebreide bronnen over netwerken en relaties onderhouden

Hierna lezen:  Doorvragen, Zo Doe Je Dat! [Alle Voorbeelden & Vraagtechnieken]

Hoe begin je een gesprek met iedereen? Nu weet je het!

Dat waren alle tips alweer. Dit artikel over contact maken en hoe je overal en met iedereen een gesprek kunt starten, wordt regelmatig aangevuld. Blijf dus op de hoogte van deze blog.

Heel veel succes met contact maken! Neem tot slot ook een kijkje bij de tips over sociale vaardigheden en de uitgebreide dating-blogartikelen.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: