Onthechting en loslaten – Zo heb je nooit meer stress!

Onthechting en loslaten, hoe doe je dat? Dit is een erg diep en belangrijk levensthema. In dit artikel leer je hoe je dit kunt bereiken.

Het bekende verhaal van Chuang Tzu

De Chinese filosoof Chuang Tzu vertelde een verhaal over een boer die zijn paard verloor. Al zijn vrienden zeiden troostend: ‘Wat een pech!’ De boer zei juist: ‘Hoe weet je dat? Misschien is dit geluk.’ Een paar weken later keert zijn paard terug, mét een ander paard. Iedereen roept uit: ‘Wat een goed nieuws!’ En de boer zegt: ‘Hoe weet je dat? Misschien is dit slecht nieuws.’ Terwijl hij het nieuwe paard probeert te trainen, breekt zijn zoon een been. ‘Wat een slecht nieuws’, zegt iedereen. De boer zegt natuurlijk weer: ‘Hoe weet je dat? Misschien is dit goed nieuws.’ Een paar dagen later gaat het land in oorlog, en de heerser roept alle mannen die niet minder-valide zijn, en de leeftijd van de zoon hebben, op voor het leger. De buren van de boer zeggen: ‘Wat een geluk!’ En natuurlijk… ‘Hoe weet je dat?’

Vormen breken nou eenmaal af: verlies is inherent aan dit leven

onthechting

Als we accepteren dat wereldse structuren vroeg of laat afbreken, worden ironisch gezien alle vormen die we bezitten heel aangenaam, bevredigend en je waardeert ze, maar zonder de hechting. Ze komen en gaan. En je kunt ze laten gaan als het de tijd ervoor is. Wat eerst frustrerend was, wordt nu aangenaam. Plekken, mensen, relaties,  situaties, successen en falen… Je eist niet meer van ze dan ze kunnen. Je kunt ze laten zijn, en je kunt ze eren.

Hechting en extreem verlangen is gelijk aan lijden.

Je hebt succesperiodes, en je hebt faalperiodes. Deze zijn nodig voor ruimte voor nieuwe groei en transformatie. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Een faalcyclus is essentieel voor spirituele groei en realisatie. Blijf niet plakken aan succes, maar ga met de flow van het leven, anders lijd je. Je moet soms diep gefaald hebben of grote verliezen of lijden ervaren hebben om naar het spirituele getrokken te worden. Alle vormen zijn niet permanent. Falen is verborgen in ieder succes en in ieder succes is falen verborgen.

Wanneer op het nieuws ‘negatieve groei’ gemeld wordt, en een officiële recessie ingeluid wordt, raken veel mensen in paniek. ‘We gaan minder kopen met kerst, oh nee! We lopen niet meer als dolle honden rond deze kerst, wat erg!’ Iedereen is gehypnotiseerd dat dit alles is wat er is. Dat het absoluut belangrijk is. Het is belangrijk, maar relatief belangrijk. Voel het leven op dat moment in je! Voel iets meer vitalers dan dat materiële.

Verlies is inherent aan het leven: de lichamen van mensen om je heen verlaten je, tenzij je ze eerst verlaat. Al die lichamen lossen op. Uiteraard gaat dit gepaard met verdriet en rouw, maar dood is het tegenovergestelde van geboorte, niet het tegenovergestelde van leven. Er is geen leven en dood. Er is geboorte en dood. Er is sprake van circulatie (verwar dit niet met reïncarnatie). Er is altijd energie die overgaat in andere vormen. Het leven kan opeens zeggen: ‘Laat gaan.’ En jij zegt dan: ‘Kan niet. Dat is onderdeel van wie ik ben.’ En dat is pijnlijk, en dan rukt het leven het van je af en dat is nog pijnlijker. Zeg tegen het leven: ‘Alsjeblieft, hier heb je het’. Dat is onthechting. Lees ook het kopje ‘Zoek geen perfectie of stabiliteit in vormen’ in dit artikel over innerlijke rust.

Uiteindelijk bezitten we zelfs niks.

Onthechting is nodig om te groeien

onthechting

Verlies is vaak een verborgen zegen. Je ziet het niet op dat moment. Dan lijkt het verschrikkelijk. Wanneer je je overgeeft aan verlies zal echter de andere kant zich laten zien. Iedere keer dat je iets verliest, ben je eigenlijk gespaard!

Deze wereld is een leerschool om te leren ‘sterven’. Niet letterlijk sterven, maar sterven voor alles wat we allemaal niet zijn. Sterven is de vier lagere logische niveaus loslaten – alle niveaus onder het identiteitsniveau – om nieuwe mogelijkheden te creëren. Je identiteit blijft bestaan. Zo is ons leven een leerschool om bewust te kunnen sterven.

Jezus: ‘Je moet doodgaan, dood voor je oude zelf, voor je ego, voor je bezittingen, ga dood, word weer geboren zodat je geboren kunt worden in Jezus: in Jezus-bewustzijn.’ Het personage Tyler Durden zei het treffend in de film Fight Club: ‘It’s only after we’ve lost everything that we’re free to do anything.’

Je zult zelden iemand horen: ‘Ik ben ontwaakt omdat mijn investeringen ieder jaar groeien.’

De onderste logische niveaus zijn onstabiel en vallen vroeg of laat om. Op ego gebaseerde structuren, financiële structuren, identificatie met ideologieën… Deze beperkingen (het omvallen van deze structuren) komen vroeg of laat voor in onze levenssituatie. De media wil je laten geloven dat dat verschrikkelijk is en dat je er bang voor moet zijn. Maar verandering is absoluut nodig in deze wereld. Die uitdagingen zullen mensen pushen in een nieuw bewustzijn, dat is de mogelijkheid, de belofte. Bij iedere crisissituatie is er de opening in een nieuwe manier van zijn. Het is een mogelijkheid. Dit betekent niet dat Iedereen die mogelijkheid omarmt. Het is belangrijk voor de wereld en de mensheid dat ego-structuren (o.a. Financiële structuren) kapot gaan, zodat de mensheid en de wereld kan overleven.

Als je die dingen die je eerst zo belangrijk vond, niet meer nodig hebt, komen ze vanzelf. Als kers op de taart.

Trek het niet te ver door

onthechting

Het leven van een non, monnik of dervish… dat gaat zijn doel ver voorbij. Onthechting betekent niet dat je naar de bossen moet gaan om te leven. Dat is geen onthechting, want je hebt dan niks om daarvan onthecht te kunnen zijn! Een goed bekend staande dervish werd ooit uitgenodigd om met de koning een wereldreis te maken. Op de dag dat ze zouden vertrekken, liet de koning al zijn bezittingen achter, maar de dervish wilde nog per se zijn enige bezit, een doek, ophalen. Wie van de twee is meer onthecht?

Denk niet dat arm zijn je naar ontwaking brengt

Wacht niet op moeilijkheden om daardoor in aanwezigheid gedrukt te worden, zonder zelf vooruit te gaan. Een hond kan vooruitgaan, of lui wachten tot baasje hem slaat om vooruit te gaan. Zelf als je arm bent, kun je jezelf nog voor de gek houden: ‘Op een dag als ik geld heb…’

Jouw mantra voor onthechting: ‘Ook dit gaat voorbij’

Ken je het verhaal van de gouden ring? Erop staat: ‘This too will pass’. Wanneer je in moeilijke situaties bent, weet dan: dit zal ook voorbijgaan. Dan kun je nog meer genieten van al het goede van de wereld, zonder angst voor verlies of onzekerheid voor de toekomst.

De vorm van kleine dingen laat ruimte over voor innerlijke ruimte. Hieruit kan echt geluk, ‘zijn’, voortkomen.

Gebruik de woorden: ‘Ook dit gaat voorbij.’ Opeens onstaat er ruimte om gebeurtenissen, vormen, emoties en gedachten heen. Daaruit komt een stuk dat niet van deze wereld is. Dat is het stuk van God. Door onthechting komt de nieuwe dimensie van innerlijke ruimte. Je bent dan niet gehecht aan het resultaat. En je stelt dab geen onredelijke eisen aan de wereld: ‘Maak me gelukkig, maak me wie ik ben, vertel me wie ik ben.’ Omdat de wereld jou dat niet kan geven, lijd je. Als je die verwachtingen niet meer hebt, komt al het zelfgemaakte lijden tot een eind. Je kan dan van al het wereldse genieten zonder jezelf erin kwijt te raken, zonder verslaafd te raken aan de wereld. De wereld is anders een bedreigende plek.

Friedrich Nietzsche over geluk: ‘Hoe weinig is genoeg voor geluk?’

Je kunt je leven niet kwijtraken, want je bent het

onthechting

Als je het hebt over ‘mijn leven’ hebt, en gelooft in wat je zegt, in plaats van dat het het taalkundig gebruikt, impliceer je dat er twee losse dingen zijn: een split personality, jouw leven, en de bezitter ervan, jij. En dus kun je ook je leven verliezen. Dood wordt dan een zware bedreiging. Als jij iets anders bent, en dus los staat van leven, dan ben je los van alle dingen, al wat is, alle mensen.

Jij bent leven! Jij en leven zijn één. Dus hoe kun je je leven kwijtraken? Hoe kun je iets kwijtraken dat je in de eerste plaats niet had?

Loslaten van ruzies door gebruik te maken van het hier-en-nu

Eenden vechten erg kort. Ze gaan daarna ieder hun eigen richting op, wapperen de negatieve energie uit hun vleugels en gaan door met hun leven, alsof er nooit iets gebeurd was. Als de eenden een menselijke geest hadden, zouden ze het gevecht levend houden door te denken, door verhalen maken. Wapper je vleugels en keer terug naar het enige moment van kracht: het huidige moment.

Wil je je onthechten? Raak in het hier-en-nu

De enige echte realiteit is het nu. Het doet pijn als je tegen de realiteit in gaat. Alles wat nodig heb is hier al, nu. Je hebt nodig wat je hebt. ‘Hoe weet ik dat ik niet nodig heb wat ik niet heb? Ik heb het niet.’

Wil je je onthechten? Zoek geen identificatie met wat je niet bent

Waar geen identificatie is, is geen hechting (de grootste bron van lijden.)

Droom Leef Geniet Aanbieding

Oefening – Treffende vragen over materieel verlies

onthechting

Mag ik je wat vragen stellen? Maar in plaats van ze nu te beantwoorden, kun je kijken of je het antwoord van binnen kunt vinden. Het hoeft niet per se in woorden te komen. Ben je klaar om te luisteren? Mooi. Beantwoord op die manier de volgende vragen:

Heb je iets waaraan je je gehecht voelt (bijvoorbeeld een kostbaar servies)?

  • Realiseer je je dat je het servies op een bepaald moment, vroeg of laat, los moet laten, misschien al vrij snel?
  • Hoeveel tijd heb je nog nodig voordat je er klaar voor bent om het te laten gaan?
  • Zal je minder zijn als je het laat gaan?
  • Is wie je bent verkleind door je verlies?

Wat zijn jouw ervaringen met onthechting? Laat het weten in de reacties.

Tot slot hebben we de volgende bron voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!