Hoe Mediteren? 24 Meditatie- & Mindfulness-Tips [Leren Mediteren]

Hoe kun je leren mediteren en wat zijn de beste tips? Hier vind je handige meditatie- & mindfulnesstips. Lees verder…

Tip 1 – Hoe moet je mediteren? Ga het gewoon doen, want daardoor leer je het meest!

Hoe moet je precies mediteren? Hier vind je een simpel stappenplan voor beginners. Gebruik daarnaast deze 84 oefeningen voor mindfulness en deze 20+ teksten inclusief uitleg voor meditatie.

Dit is het belangrijkste: het gewoon doen, ook al is het één seconde. Één bewuste seconde is meer waard dan een hele week ‘mediteren’ zonder dat je het daadwerkelijk meent.

Tip 2 – Houd een glimlach aan tijdens het mediteren

Merk eens op hoeveel makkelijker het gaat als je glimlacht. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je afgeleid bent met je gedachten. Glimlach dan naar de gedachte. Of als je een onprettigheid voelt. Glimlach ernaar.

Tip 3 –  Werkt het (nog) niet? Dan heb je het niet echt een aantal maanden geprobeerd

Heb je meditatie en/of mindfulness een aantal keer geprobeerd en werkt het (nog) niet voor je? Dan heb ik nieuws voor je…

Veel mensen zitten een paar minuten om te mediteren, en dat gedurende een paar dagen, en klagen dan dat ze het niet kunnen, dat het niet werkt of dat het niks voor ze is…

Het antwoord voor jou is dan: oordeel pas nadat je het echt uitgebreid hebt gedaan. Kun je niet stilzitten? Ook dan is het antwoord steeds weer: je hebt het niet echt intensief meerdere weken getest. Doe het gewoon een aantal weken en je zal zien dat je vanzelf rustiger wordt.

Tip 4 – Blijf doorgaan, ook al kan het soms uitdagend zijn

meditatie en mindfulness tips

Blijf doorgaan. Je zal de oefeningen soms stom vinden of zonde van je tijd. Je zal soms geen tijd hebben om oefeningen te doen. Ook kun je jezelf tegenkomen.

Mindfulness / meditatie is in essentie erg eenvoudig, maar toch kan de uitvoering ervan lastig zijn. Houd in dat geval vol totdat je het echt goed getest hebt!

Doe je een Mindfulness-training? Volg de stappen van het curriculum. Het is een beproefd programma. Zie het als experiment en maak het experiment af. Beoordeel op het einde pas wat het je heeft opgeleverd.

Heb geduld. Er zullen ups en downs zijn. Het vergt tijd en veel geduld. Je bent in principe een vaardigheid aan het leren, en dat kan lang duren, ook al is een oefening erg kort. Het is per persoon anders. Geef jezelf tijd.

Tip 5 – Te vaak genegeerd: mediteren is aandacht geven aan de innerlijke aard van wie je bent

Zoals je in dit artikel over mindfulness kunt lezen, wordt het spirituele aspect van meditatie en mindfulness vaak genegeerd in het westen.

Je kunt uiteraard gewoon meditatie en mindfulness gebruiken als ‘aandachtstraining‘ of ‘breintraining.’ Echter, voel je welkom om ook het spirituele aspect erbij te betrekken. Meditatie en mindfulness draaien om de ervaring van het ‘in leven zijn!’ Het nep-idee van wie je bent, moet gaan. Dat is meditatie.

En hoe je dat doet? Dat leer je in de volgende tip over ‘louter bewustzijn’, oftewel ‘niksheid’ (omdat dat is wie je echt bent)…

Tip 6 – Begrijp het belang van ‘niksheid’, stilte en ruimte (louter bewustzijn)

Bij mindfulness ben je vaak vooral gefocust op een object waar je je mee bezig houdt. Dit is een uitstekende oefening om je verstand te kalmeren.

Echter, de belangrijkste reden waarom je je op een object focust, is om jezelf vervolgens met de ruimte waarin het object zich bevindt, te gaan identificeren. Dat is het punt van meditatie. Geen-zelf. Geen gedachten.

En dat doe je niet door proberen nergens aan te denken (roze olifant-effect) maar door getuige te zijn van die objecten (geluiden, gevoelens, emoties, ademhaling, etc.) zonder er een verhaal bij te hebben. Zonder te vragen: ‘Wat is dat voor geluid, het licht staat aan, misschien moet ik dat uit doen, wie doet dat, wat is de beweging, wie is de beweging, wie zou eraan kunnen komen…’

Laat het geluid (het object) er zijn, wees er getuige van zonder gedachten erbij en sta het toe voorbij te gaan. Wees zintuiglijk een getuige van alles wat voorbijkomt. Het komt en gaat weer. Jij bent het enige wat constant is: de intelligentie, wijsheid, rust, kalmte en vrede die we puur bewustzijn zouden kunnen noemen. Zo shift je je bewustzijn, stijg je als het ware op uit je lichaam en ben je in verbinding met iets hogers (puur bewustzijn).

Luister naar de stilte, want dan word jij zelf ook stil.

Lees dus het artikel over bewustzijn. Dat is de toestand die je nastreeft in meditatie. Daardoor besef je het belang van niksheid, stilte en ruimte.

Tip 7 – Laat al je kennis los…

Probeer die stille toeschouwer – wie je echt bent – niet voor te stellen als iets wat je al weet. Laat al je kennis, gedachten en beelden overgaan in stilte en niksheid en ontdek gewoon dat die toeschouwer zich al in die stilte bevindt.

Tip 8 – Dit is het meest ‘handige’ object om te observeren als getuige…

hoe kun je beter mediteren

Er zijn vele objecten in de ruimte, zoals geluiden, gevoelens, emoties, ademhaling, etc. maar het meest krachtige én makkelijke object is je ademhaling. Adem iets langer dan normaal in en uit. Vier tot vijf seconden. Adem diep in… en uit…

Tip 9 – Mediteren moet niet als verplichting voelen: wees niet streng voor jezelf en laat de controle los

Verplicht jezelf niet tot meditatie. Laat de controle en zelf-kritiek los. Meditatie hoort niet als een verplichting te voelen.

Als het goed is, wil je eigenlijk niets liever! Het gevoel wat is van meditatie en mindfulness krijgt, is een gevoel van absolute vreugde en connectie met alles en met het Goddelijke.

Maak het zo ongeforceerd mogelijk voor jezelf. Heb je geen zin in meditatie, doe het dan niet. Of ga er één seconde voor zitten en meen het ook, in plaats van een kwartier tegen je zin te mediteren.

Of kies één ding om mindful te doen in je dag. Bijvoorbeeld je handen wassen. Niet meer (en niet minder, maar dat is onmogelijk). Je bent hierdoor al heel goed bezig!

Tip 10 – Zet je handen in een ontvankelijke houding, zit recht en zit respectvol

Check voor jezelf hoe je jouw houding op de volgende manieren kunt verbeteren:

  • Zet je handen in een ontvankelijke modus, dus handpalmen omhoog.
  • Ook is het belangrijk om respectvol te zitten, aangezien je ‘bezoek ontvangt’ van je hogere zelf (puur bewustzijn).
  • Houd een rechte rug aan. Zie dit als een ‘kanaal’ naar boven toe om je te verbinden.

Tip 11 – Meditatie is het doel/de uitkomst, en niet het proces

hoe kun je mediteren en mindfulness

Meditatie is iets wat je nu direct kunt doen… en dan ben je er al. Er is geen proces bij. Het is bijvoorbeeld niet een proces om naar een stress-vrij gevoel te komen. Je bent er gewoon in een milliseconde.

Waarom duurt het dan zo lang (soms wel 8 jaar) voor mensen om hun stress op te geven? Dat komt niet doordat meditatie een proces is, maar doordat ze 8 jaar wachten en zichzelf inhouden totdat ze zichzelf volledig overgeven aan het meditatieve gevoel.

Het daadwerkelijk toegeven aan het meditatieve gevoel kun je je gewoon direct doen. En dan ben je er al!

Maar wij zijn zo doel-georiënteerd… waardoor we in de valkuil stappen om te geloven dat meditatie en mindfulness ook een middel is naar een doel. Veel mensen willen alleen dat doel, en niet het proces. Maak van het proces het doel!

Wil je bloemen in je tuin, dan regel je aarde, water, zonlicht… Al deze dingen lijken helemaal niet op bloemen. Maar als je voor al die dingen zorgt, zijn bloemen het gevolg. Maar veel mensen willen het gevolg en niet het proces.

Tip 12 – Ken de paradox: De meditatie-toestand bereik je direct én je blijft je hele leven ontwikkelen…

Aan de ene kant bereik je de meditatieve toestand gewoon direct in het hier-en-nu door te gaan mediteren…

Aan de andere kant is het gevoel van meditatie niet in een paar minuten te leren, of beter gezegd: je moet jezelf je hele leven meditatief blijven ontwikkelen. Blijf je spirituele ontwikkeling als rode draad door je leven houden door te blijven mediteren.

Het alfabet leren, daar deed je 3 jaar over. En om zinnen en te maken en steeds beter te schrijven: 10-15 jaar. Maar om iets over de ware natuur van jezelf te leren, dat wil je in 2 minuten leren, waarom wil je dat cheaten?
– Sadhguru

Tip 13 – Gebruik eventueel hypnose & visualisatie

visualiseren bij meditatie

Gebruik eventueel hypnose om je meditatie te ondersteunen. Doe je bijvoorbeeld een meditatie waarbij je contact maakt met je hart, dan kun je een visualisatie doen om regelrecht te zakken in die perfecte plek in het centrum van je hart waar alles ‘aligned’ is met God. Waar alles perfect vredig is. Die vibratie in het centrum van je hart is zo sterk, zo vredig!

Of visualiseer bijvoorbeeld een draaikolk van water dat wegloopt in een klein kommetje, rond en rond en rond, tot het uiteindelijk tot dat punt komt waar het gewoon erin valt. En laat je aandacht dat volgen naar het centrum van je hart.

Tip 14 – Neem je mindfulle, liefdevolle, vredige, alerte houding mee in je dag

Neem je gebed en mindfulness mee door de dag. Laat het niet achter in je kamer. Spreek hier simpelweg de intentie voor uit en het zal gebeuren.

Tip 15 – Memoriseer spirituele teksten: dit helpt je automatisch als je onbewust bent

Memoriseer citaten, mantras, Bijbel-teksten, de woorden die je gelezen hebt… Zeg ze hardop. In tijden van bijvoorbeeld oordeel zal je automatisch je gedrag corrigeren. Dat is de kracht van de creërende woorden van God.

Tip 16 – Blijf bij jezelf: vergelijk jezelf niet met anderen

meditatie bij jezelf blijven

Vergelijk jezelf niet met anderen. Kijk alleen naar je eigen groei. Wat anderen ook doen, wat voor successen ze ook bereiken (of niet bereiken), hoe snel ze ook gaan… Jij doet het op je eigen tempo. Het is goed om te leren van elkaar, maar vergelijk jezelf alleen met hoe je gisteren was.

Tip 17 – Geef jezelf een adem-injectie

Dat ademhalen is niet alleen een handig object, het is ook nog eens een heel plezierig middel! Adem heel diep en lang in en uit. Zo krijg je veel zuurstof. Je voelt je dan high! De wisselende neusgat-ademhaling is hier erg geschikt voor.

Tip 18 – Voel je als een kind die alles voor het eerst ervaart

Heb altijd een frisse blik: je ervaart ieder moment voor het eerst. Dat is feitelijk zo. Misschien lijkt het alsof we dingen al eens eerder hebben ervaren, maar we hebben ze nog nooit in dit moment ervaren. Voel je dus als een kind, of als een alien die voor het eerst op deze aarde is aangekomen en alles voor het eerst ontdekt.

Tip 19 – Hoe kun je meditatie volhouden?

meditatie wetenschappelijk bewezen effecten

Sommige mensen hebben de wens om iedere dag te mediteren, omdat ze hebben ervaren hoe effectief meditatie is! Maar dan zeggen ze het volgende: ‘Het is zo moeilijk om daar genoeg tijd voor vrij te maken!’ Het antwoord hierop is: ‘Het is juist zo moeilijk om daar geen tijd voor te hebben!’

Dit is het mooie van meditatie: het genereert tijd! ‘Ik moet zoveel dingen doen vandaag, ik moet die en die bellen…’ Dan mediteer ik en realiseer ik me: ik hoef die persoon helemaal niet te bellen. Geen enkele van deze mensen. Je richt je op de grotere dingen van die je echt wil en alles zal goed komen, en dat weet je.

Vergelijk zelfs eens hele uren op een dag mediteren met een hele dag niet mediteren. Lijkt mediteren dan geen tijdverspilling te zijn? Hele uren op een dag niks doen, dat is toch hartstikke gek? Eigenlijk is het tegenovergestelde waar: het is veel gekker om op een hele dag alleen maar te rennen met een op angst gebaseerde ‘ik’!

En ondertussen krijg je met meditatie wel een gigantische update van snelheid, alertheid, plezier, bewustzijn, creativiteit, ontvankelijkheid voor wonderen, rekruteerbaarheid door wonderen, meer ideeën, het kunnen zien van meer mogelijkheden, meer voldoening én het ruimt oude overtuigingen, patronen en verhalen op (ego). Lees hier ook 10 wetenschappelijk bewezen effecten van meditatie.

Soms ga je vooruit door stil te staan.

Mediteren is eigenlijk als eten. Je kunt niet zonder. Je ziel kan er niet zonder. Voor mij is het dan ook een gewoonte, net als tandenpoetsen. Ik kan het gerust een dag niet doen naar dan voel ik de hele dag mijn vieze tanden. Dan voel ik me de rest van de dag alsof ik op de automatische piloot leef, waardoor mijn dag geen diepte kent.

Zit en luister… Zit en luister…. En sta toe nieuwe geweldige dingen naar je toe te komen!

Een andere veelgehoorde reden waarom het moeilijk zou zijn om meditatie vol te houden: ‘Ik kan het niet doen omdat het moeilijk is.’ Daarom doen we het ook juist: om het makkelijker te maken. Wordt het moeilijker? Daar houd ik van! De enige manier waarop het moeilijk kan zijn is als je er niet van houdt.

Tip 20 – Eigenlijk wil je niks liever dan dagelijks mediteren!

wat is meditatie en soorten meditatie

Wanneer we in een erge situatie zitten, denken we: diep vanbinnen zal alles oké zijn. En wat gebeurt er als je niet dagelijks mediteert? Van ‘diep vanbinnen’ maken we dan een plek waar we naar kijken maar niet daadwerkelijk instappen. We gebruiken het enkel onszelf eraan te herinneren dat het er is voor wanneer we het nodig hebben. Maar we leven er niet in.

Wat zou er gebeuren als je daar je thuis van zou maken? Als je erin leeft, zodat chaos niet meer gebeurt, omdat je in diep vanbinnen leeft, waar alles altijd al oké is? Zou je dan 1 uur per dag mediteren?

Tip 21 – Heb vertrouwen

Heb vertrouwen in jezelf en heb vertrouwen in de signalen die je lichaam je geeft.

Tip 22 – ‘Wat doe ik als ik tijdens het mediteren wil verzitten door onprettigheden of jeuk?’

jeuk bij mediteren

Merk ook alle eventuele onprettigheden en irritaties op. Geef ze de ruimte. Met een glimlach. Maak geen veranderingen. Geen oordeel. Laat de behoefte om ze te willen begrijpen gaan en observeer gewoon

Je hebt 2 keuzes als je jeuk hebt of iets anders waar je wat aan moet doen zodat het niet meer stoort,  zoals verzitten of krabben.

  1. Je mindfulness-acceptatie en tolerantie trainen.
  2. Verzitten of krabben, maar wel mindful (dus wetend dat je het doet) en met een glimlach!

Tip 23 – Test een simpele meditatie-app uit

Het hele punt van meditatie is eenvoud. Test daarom eens de meest eenvoudige meditatie-app uit: Meditation Moments. Deze app bevat gewoon een aantal simpele Nederlandstalige meditaties. Niet lang en niet ingewikkeld. Lees hier onze recensie.

Tip 24 – Bekijk deze video over hoe te mediteren

Bekijk onderstaande video over meditatie:

Slotopmerking: houd het doel van meditatie in de gaten

Ik sluit af met de essentie van meditatie: zoals je al eerder in dit artikel las, is het object (zoals je ademhaling) van jouw meditatie enkel het object. Het doel van de meditatie is jezelf identificeren met de ruimte die om het object heen is. Het object is daar een ingang voor.

Zodra je aandacht in het hier-en-nu hebt bereikt aan de hand van het object, stop dan met meditatie te zien als object. Zodra je bijvoorbeeld je ademhaling in je neus voelt, stop dan. Er is dan aandacht. Wanneer je je bewust wordt van een object, zoals je ademhaling, kun je voelen wie de getuige is… de ruimte eromheen… jij!

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!