kind opvoeden met zelfvertrouwen: zo vergroot je het effectief!

Hoe kan mijn kind meer zelfvertrouwen krijgen? Hoe kan ik zelfvertrouwen beter in de opvoeding verwerken? Je leert het in dit artikel.

Zelfvertrouwen leren aan je kinderen? Het snelle antwoord

Zo krijgen je kinderen natuurlijk zelfvertrouwen: communiceer constant en vaak dat ze het goed doen! Dat ze de moeite waard zijn om geliefd te zijn! Dat ze als mens de moeite waard zijn! Laten we hier in dit artikel dieper op in gaan…

Kind opvoeden met zelfvertrouwen: hoe programmeer jij je kinderen?

zelfvertrouwen kind opvoeding2

Hoe vaak communiceer je aan je kinderen dat ze als persoon de moeite waard zijn om geliefd te zijn? Doe dit zo vaak mogelijk. Zo ontwikkelen je kinderen een innerlijke stem/mentor die van nature dezelfde dingen tegen het kind zegt.

Hoe langer de ouders (en leeftijdsgenoten) die stem erin programmeren door waardering en gevoelens van affectie te uiten, hoe natuurlijker het voor het kind wordt om zo te denken. Het kind ziet de wereld op deze manier op een totaal andere manier dan wanneer het niet zo zou opgroeien.

Het kind zal de wereld dan zien als een goede plek, een fijne plek, een wereld die van het kind houdt en het accepteert, waar waarde is en waar het kind waarde kan bijdragen. Dan is het natuurlijk voor het kind om zelfvertrouwen te voelen.

Waar gaat het dan vaak mis met het zelfvertrouwen van een kind?

Waar het mis gaat? Ouders die kritiek en twijfel in het kind programmeren. En dan vooral op identiteitsniveau: ‘Wat ben je toch een slordig kind.’ In plaats van: ‘Je bent super netjes, en je laat dit vandaag nog niet zien.’

Cruciaal voor zelfvertrouwen: waardige daden in combinatie met de bereidheid om te falen en het door te vertellen

zelfvertrouwen opvoeding

Je falen is niet wie je bent, leert het feedback-model ons. Kinderen met zelfvertrouwen weten dit onbewust als de ouders dat goed hebben ‘geprogrammeerd’ in de opvoeding. Dit soort kinderen zijn bereid te experimenteren en daardoor worden ze beter: ze gaan door het leerproces en krijgen zo meer vaardigheden. Puur doordat het kind bereid is te falen.

En dan is het zaak om al het mooie en nuttige in het ‘falen’ te zien: het zijn referentie-ervaringen waarop je terug kunt kijken en waarvan je kunt weten: dat is een daad van een goed mens die waardige, nuttige dingen gedaan heeft en het verhaal deelt met anderen.

Alleen de persoon met laag zelfvertrouwen kijkt naar de negatieve dingen in plaats van de positieve dingen, en wil het verhaal verbergen.

Het kind met zelfvertrouwen kan ook een mindere dag hebben, en huilen, maar het kind hoort dan direct weer de ontwikkelde stem die zegt: je bent het waard, je bent het waard om geliefd te zijn.

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!